DIREKTORKA INICIJATIVE MLADIH MITIĆ: Ja državni neprijatelj?
Foto: Fonet/Media Centar

Aktivistkinja za ljudska prava uzvraća

DIREKTORKA INICIJATIVE MLADIH MITIĆ: Ja državni neprijatelj?

Politika -

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Anita Mitić izjavila je da je ona državni neprijatelj ako državni neprijatelj znači to da voli svoju zemlju i želi da ona bude najbolja moguća, da se politički protivnici ne tuku, a da ratni zločinci nisu zvezde političke kampanje, ako želi zemlju gde je neće progoniti jer prihvata realnost.

Ako to znači biti državni neprijatelj. Onda da, ja sam državni neprijatelj, poručila je Mančić.

Podsetila je da je njena borba za bolju Srbiju počinje vrlo rano, s tim da je rođena 1990. godine i da je odrastala sa roditeljima koji su njeno čitavo detinjstvo proveli na protestima i da je politika bila sastavni deo njhovih života, a da je 2009. godine "odlučila da bude u prvim redovima borbe za bolju Srbiju" i da se priključi Inicijativi.

Za ovih devet godina koliko sam u Inicijativi nikada se i nigde nisam osećala više dobrodošlom, od prvog trenutka kada sam ušla u kancelariju. To je mesto gde se mladi slušaju kada govore. Gde njihove reči vrede i znače, napomenula je Matić.

Niz je akcija u kojima je Inicijativa izražavala stav protiv genocida, organizovala prvu posetu mladih iz Beograda Prištini još 2003. godine, izašla na ulice na Ponoćni prajd, protestujući protiv zabrane, odlazila u Potočare, Tuzlu i Vukovar... nisu ništa drugačije od onog što se dogodilo u Beški, "prekinuli smo mi mnoge tribine koje su negirale zločine ili promovisale ratne zločince".

Za sve ove godine naša misija se nije promenila. Borimo se za pristojnu i normalnu zemlju u kojoj se ne rehabilituju ratni zločini, govori se istina o ratu devedesetih, batine nisu legitiman obračun sa neistomišljenicima ni u školi, ni na tribinama, ni na ulici, gde demokratija nije samo opis državnog uređenja, a vladavina prava samo princip vladavine. I zemlju gde je budućnost mladih zapravno važna, napisala je Mitić.

(Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track