DIVANILI: Vuk Jeremić kod Nikolića na kafi ČITAJTE U KURIRU!
Foto: Beta

Bivši šef diplomatije posetio Tomu

DIVANILI: Vuk Jeremić kod Nikolića na kafi ČITAJTE U KURIRU!

Politika -

Predsednik s bivšim šefom diplomatije razgovarao najviše o UN, a kako tvrdi, nisu pominjali predsedničke izbore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i bivši šef diplomatije i mogući takmac u trci za novog šefa države Vuk Jeremić sastali su se pre dva dana u Predsedništvu Srbije, saznaje Kurir.

- Nikolić je čestitao uspešnu kampanju za izbor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a Jeremić se predsedniku zahvalio na podršci - navodi izvor Kurira.Da je do susreta došlo, potvrdio nam je i Nikolić lično.Produženi espreso- Jeremić je zatražio prijem kod mene, rekao mi je: „Osećam potrebu da vam se lično zahvalim za podršku koju ste mi davali oko Ujedinjenih nacija.“ Bili smo zajedno oko 40 minuta, a Jeremić je popio espreso. Pričali smo o svemu - otkriva Nikolić.Na pitanje da li su se dotakli neizbežne teme, nastupajućih predsedničkih izbora, Nikolić tvrdi da to nijednom rečju nisu pomenuli.- Zaista nismo. Pričali smo o UN i o milion drugih tema - kaže Nikolić.Zanimljivo je da javnost nije bila obaveštena o ovom susretu, ali šef države kaže da nije imao nameru da ga drži u tajnosti.- Što bih najavljivao susret s Vukom Jeremićem, s kojim sam se i ranije viđao? A niko me nije ni pitao da li smo se sreli. Da me je pitao, ja bih mu rekao - diplomatski odgovara Nikolić.Inače, Nikolić je oduvek podržavao Jeremića i pohvalno govorio o njemu, ali se situacija preokrenula nakon što je ustvrdio da mu se bivši šef diplomatije podsmevao, kao i celom državnom vrhu, pred glasanje o prijemu Kosova u Unesko, koje je održano u novembru prošle godine. To je potvrdila i predsednikova savetnica za medije Stanislava Pak. Ipak, Jeremić je u cajtnotu dobio podršku države i u trci izgubio od bivšeg portugalskog premijera Antonija Guteresa.Jeremić bez komentaraNešto drugačija situacija je s premijerom Aleksandrom Vučićem. Kamen u cipeli Jeremića i Vučića ovih dana su predsednički izbori, a do trvenja je došlo kad je Jeremić ironično demantovao da će se kandidovati za šefa države i rekao: „Vučićev kandidat biće Aleksandar Vučić.“ Na to mu je premijer uzvratio da je baba-gatara, a bivši šef diplomatije poručio da bi „trebalo da bira reči kad govori o njemu i svima koje ne podnosi u politici“. Nadmudrivanju tu nije bio kraj, pa je premijer odbrusio Jeremiću da „govori narodskim jezikom i bori se za svoju zemlju i narod“.Jeremić nije hteo da komentariše susret s Nikolićem.

Ne odustajeNIKADA SANKCIJE RUSIJIPredsednik Srbije Tomislav Nikolić naglasio je juče tokom razgovora s ministrom za informisanje Republike Belorusije Lilijom Ananič da je Srbija na putu ka EU, ali i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti uvesti sankcije Rusiji.- Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji. Mi ne želimo da se stavljamo ni na jednu stranu kad se naši prijatelji svađaju, zato što bismo izgubili jednog prijatelja, a drugog ne bismo stekli - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track