DOBIJA PRETNJE SMRĆU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Advokatski tim Saše Jankovića očekuje reakciju nadležnih
Foto: Nebojša Mandić

Priprema skup u Savamali

DOBIJA PRETNJE SMRĆU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Advokatski tim Saše Jankovića očekuje reakciju nadležnih

Politika -

BEOGRAD - Advokatski tim Saše Jankovića pokrenuo je pred nadležnim organima odgovarajuće postupke u cilju zaštite ličnog integriteta i lične bezbednosti predsedničkog kandidata Saše Jankovića, rekao je advokat Miloš Marković i dodao da se Jankoviću preti smrću na društvenim mrežama.

"Očekujemo hitnu reakciju MUP, tužilaštva i sudova kao organa Ustavom predviđenih da štite građane Srbije i njihova prava", rekao je Marković, prenosi sajt Saše Jankovića.On je naglasio da je pored otvorenih pretnji smrću na društvenim mrežama, Janković izložen i klevetama i optužbama u tabloidima.

"Već smo tužili tabloide i druga lica koja iznošenjem neistina pokušavaju da sakupe jeftine poene u izbornoj kampanji. Zahvaljujući građanima, došli smo i do podataka o počinjenim krivičnim delima, za koja takođe imamo pripremljene tužbe", rekao je Marković.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

On je istakao da se izbornom timu obraća sve više građana koji prijavljuju različita kršenja zakona tokom predizborne kampanje, kroz zloupotrebu državnih organa, javnih preduzeća i državnih službenika koji su stavljeni u službu predizborne kampanje.

Izborni štab Jankovića: Skup u Savamali, u subotu 18. marta radi istine i slobode

Izborni štab Saše Jankovića, kandidata na predsedničkim izborima u Srbiji, najavio je danas da će se gradjani u subotu, 18. marta, okupiti, radi istine u beogradskoj četvrti Savamala, iako je Policijska stanica Savski venac odbila da primi prijavu tog skupa."Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je o skupu obavešteno poštom, a gradjani će se radi istine i slobode okupiti u Hercegovačkoj ulici, u subotu, 18. marta, od 17 časova", navodi se u saopštenju.

Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

U noći izmedju 24. i 25. aprila prošle godine grupa maskiranih ljudi je bagerom nezakonito srušlia tri objekta u Hercegovačkoj ulici, a još nije zvanično utvrdjeno ko je to uradio i zašto.Policijska stanica Savski venac, koja je pre skoro jedanaest meseci "odbila da reaguje na pozive gradjana iz Savamale", odbila je i da primi prijavu javnog skupa u Hercegovačkoj ulici, naveo je Jankovićev izborni štab.Time je, posle svih drugih nezakonitosti, MUP pokušao da ospori i pravo gradjana na slobodno okupljanje, garantovano Ustavom Srbije, navodi se u saopštenju.

"Nakon što je odbila da primi prijavu javnog skupa, Policijska stanica Savski venac nije odgovorila ni na prijavu skupa poslatu na drugi, zakonom predvidjen način - poštom", navodi se u saopštenju.Dodaje se i da je "umesto da postupa po zakonu, Policijska stanica Savski venac na zahtev koji nije primljen, zaveden, niti pročitan, odgovorila saopštenjem u kojem iznosi nepotpune i neistinite informacije".Ta stanica, povrh svega, "zvanično je saopštila da prijava nije bila u skladu sa zakonom što nikako nije moglo da bude utvrdjeno, a da prethodno prijava ne bude primljena i zavedena".

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Navodi se i da su službenici pisarnice Polcijske stanice, "posle konsultacija sa starešinama, protivzakonito odbili da" to urade.Ocenjuje se da se "time još jednom dokazuje da je MUP instrument u rukama Aleksandra Vučića, spreman ne samo da ćuti na pozive vezanih gradjana, već i da sprečava svaki pokušaj da se o tome javno govori"."Nećemo dozvoliti da glavni i odgovorni za Savamalu ostane skriven, nećemo dozvoliti da nam pored pravne države i institucija oduzmu i slobodu okupljanja", zaključuje izborni štab Saše Jankovića u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Sašom Jankovićem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track