DODIK PORUČIO: Davutoglu, nećeš da nas poturčiš!
Foto: Zorana Jevtić

Žestoko

DODIK PORUČIO: Davutoglu, nećeš da nas poturčiš!

Politika -

Čelnik Srpske poručuje za Kurir da neoosmanizam koji odlazeći turski premijer oduvek promoviše neće proći u Bosni i Hercegovini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik užasnut je skandaloznim i neprimerenim govorom odlazećeg premijera Turske Ahmeta Davutoglua na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci. On je za Kurir rekao da je Davutoglu pokazao „nepodnošljivu aroganciju, čime je želeo da promoviše neoosmansku politiku Turske usred Banjaluke“.Davutoglu je izazvao incident kad je na verskom skupu u dvorištu banjalučke džamije izjavio da su Turci „bili ovde“, da su „sada ovde“ i da će „tu biti zauvek“. Na njegove zapaljive reči reagovao je i Dodik.

Osvajačka politika- Njegova izjava bila je neprimerena za onaj skup. Njegov govor koji promoviše osvajačku tursku politiku, neoosmanskog karaktera, poslao nam je jasnu poruku. To je isto kao kad je Erdogan govorio na Kosovu ili ranije u Sarajevu. Jedina stvar je očigledna, što je Davutoglu politička prošlost Turske. Njemu ne smeta kad se od Beograda odvaja Priština, ali smeta mu ako to Banjaluka čini od Sarajeva. Mislim da mu je aluzija bila potpuno neprimerena kad je govorio o jednom srcu, želeći da kaže da je to BiH, ali to srce ne postoji, ono je davno, davno puklo, još tamo devedesetih godina. Može intervencionizam Evrope i Zapada da integriše Bosnu u nekom smislu, teritorijalno donoseći odluke o slobodi kretanja ili nečem drugom. Ali BiH je mentalno podeljena zemlja i nema šanse da se ujedini. I to je ono što smo saznali iz ovog govora Davutoglua, koji je došao da nama u Banjaluci govori o Aliji Izetbegoviću. Apsolutno nepotrebna, nepodnošljiva arogancija, s kojom je promovisao neoosmansku politiku Turske, čiji je on tvorac - rekao je Dodik.

ProvokacijaIstog je mišljenja i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.- Davutogluova izjava je potpuno neprimerena za okolnosti u kojima se sve to događalo i štetna, posebno po predstavnike bošnjačkog naroda. Republika Srpska je nešto što je stabilno i sigurno. Uvek smo spremni da održavamo korektne odnose sa svim zemljama, pa i s Turskom, ali prihvatati neke provokacije, sigurno ne - smatra Ivanić.Profesor na Fakultetu političkih nauka Miroljub Jevtić kaže da je Davutoglu hteo da poruči da je BiH neodvojivi deo turske politike.- Turska će se za BiH boriti i noktima i zubima. To je politika koja bi d trebalo da dovede do ukidanja RS. Ta izjava je i antibosanska i antibošnjačka, jer podrazumeva ukidanje Bosne i bošnjačke nacije - kaže Jevtić.

ImperijalistaDAVUTOGLU SANJA OSMANSKO CARSTVOTežnje Turske da ponovo uspostavi Osmansko carstvo potvrdio je i sam Davutoglu u knjizi „Strategijska dubina“, koju je objavio dok je bio univerzitetski profesor i uvaženi stručnjak za međunarodne odnose. Turski premijer u njoj promoviše san o obnavljanju osmanske sile, a Balkan vidi kao epicentar u kojem treba „najintenzivnije obnavljati osmansku kulturu i tradiciju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track