DRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ: Đinđić je hteo da predvodi Slobinu vladu
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Političkog saveta DS o ponudama SPS

DRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ: Đinđić je hteo da predvodi Slobinu vladu

Politika -

Prvi predsednik DS tvrdi da je ubijeni premijer Zoran Đinđić sredinom devedesetih godina imao tajni dogovor s predsednikom Jugoslavije i SPS

Prvi predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović otkrio je kako je Zoran Đinđić bio spreman da prihvati ponudu Slobodana Miloševića i još tokom devedesetih postane predsednik srpske vlade!Ovaj iskusni demokrata poverio se u intervjuu najnovijem broju Ekspresa koliko je u to vreme i sam bio blizu da primi Miloševićeve darove u vidu ambasadorskog mesta u UN i fotelje ministra spoljnih poslova.

Verovao u sebeMićunović se prisetio situacije u kojoj mu je Đinđić, kao tadašnji predsednik Izvršnog odbora DS, poverio da će na to pristati, a Mićunović ga je kao stranački šef odvratio od ove, u to vreme rizične vratolomije.- I dođe meni Zoran i kaže: „Nudi mi Milošević da budem predsednik vlade.“ Pitam: „Pa šta ćeš da radiš?“ On kaže: „Mislim da to prihvatim.“ Upozoravam ga: „Jesi li video šta je uradio Ćosiću, Paniću, pa Avramoviću, upotrebiće te i onda skloniti!“ „A ne, ja ću staviti nogu u vrata, prevariću ja njega“, kaže meni Đinđić... Pitam ga: „Da l‘ ti stvarno veruješ da si najpametniji na svetu, pa ćeš svakog da prevariš?“ On me gleda zapanjeno i kaže: „Naravno, pa i ti sigurno to za sebe veruješ.“ Odgovorio sam: „Naravno da ne.“ Bio je veoma samouveren i neoprezan, kao većina mladih ljudi - ispričao je on.Mićunović je šef diplomatije mogao da postane, kaže, 1991. ili 1992, jer je Milošević tu ponudu stavio pred njega u nameri da napravi vladu nacionalnog spasa sa DS i SPO.- A onda, kad su planirali da Đinđić preuzme stranku i uđe u vladu, Milošević mi je nudio ambasadorsko mesto u UN. Rekao sam: „Vidim da vi mene terate iz zemlje, ali dok sam predsednik, ja pretendujem na tu vašu stolicu!“ „E, to ćete pričekati“, odgovara Milošević. Ja mu kažem: „Strpljiv - spasen“ - prepričao je Mićunović njegov poslednji susret s Miloševićem, uz opasku da ga tada nije mrzeo, kao ni ovaj njega.

Mićunove lažne tezeZoran Živković, jedan od Đinđićevih bliskih saradnika, tvrdi pak da Mićunovićeva verzija uopšte nije tačna.- Naravno da Milošević nije ništa nudio Đinđiću. To je priča još iz predizborne kampanje za parlamentarne izbore 1993, kad je Mićunović bio van liste i van krugova odlučivanja u DS. Već sledeće godine, 1994, izgubio je izbore u stranci od Đinđića. I svi kasniji događaji potpuno demantuju Mićunovićevu tezu koju i sad iznosi. A za ovo da je njemu Milošević nudio neka mesta u diplomatiji nemam informacije - objasnio nam je Živković.I demokrata Ljubivoje Tadić kaže da je Mićunović samo podgrejao priču koja je kolala Beogradom u tom periodu.- To je bukvalno bila i ostala priča koja se tada pričala, ali koju ja nikad nisam čuo od Đinđića. Nikad ga nisam o tome pitao, jer mi je sve to bilo neozbiljno - izjavio je Tadić za naš list.Novoizabrani predsednik DS Dragan Šutanovac nije želeo da komentariše Mićunovićevo svedočenje.

O novom rukovodstvu DS razočaran novim tendencijama MOJI POTPREDSEDNICI SU BILI PEKIĆ, TOŠIĆ, OGNJENOVIĆ, A ŠULETOVI...Mićunović ne samo da ne krije razočaranje novim rukovodstvom stranke već smatra da su Dragan Šutanovac i njegovi najbliži saradnici nedostojni najviših pozicija po ugledu i intelektu. Tako oštrim stavom Mićunović je praktično podržao smenjenog lidera demokrata Bojana Pajtića, koji je sišao s trona uz poruku da je DS spao na to da ga, umesto pripadnika društvene elite, vode „Šule, Kena i Balša“.- To je u izvesnom smislu pad... Ja sam kao prvi predsednik DS za svoje potpredsednike imao Borislava Pekića, Desimira Tošića, Vidu Ognjenović, Dragana Domazeta, Vojislava Koštunicu, a za predsednika Izvršnog odbora Zorana Đinđića. E sad, kad vi pogledate ta imena i pogledate šta sada imamo, to je očigledno, sa nekog stanovišta ugleda i intelektualne sposobnosti, ogromna razlika, moglo bi se smatrati nekom vrstom pada. To je opšta tendencija - smatra Mićunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track