DRAMA NA MADAGASKARU: Dačića jure malarični komarci
Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

Teške muke

DRAMA NA MADAGASKARU: Dačića jure malarični komarci

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade ratuje sa krvožednim neprijateljima, svakog dana pije lek protiv malarije, a zube pere vodom iz flaše

Šef diplomatije Ivica Dačić na Madagaskaru bije bitku s krvožednim neprijateljima. Mada je mislio da će mu najveća briga tokom Samita frankofonije biti kosovski zvaničnici i njihovo lobiranje za nezavisno Kosovo, ministar spoljnih poslova Srbije upoznao je na ovom ogromnom afričkom ostrvu i dosadnije protivnike - komarce!Dačić za Kurir otkriva kakve su ga muke snašle kad su ga domaćini upozorili na opasnosti.- Ovde nema ni vode i non-stop pazim da me ne ujedu komarci. Lekari su tražili od svih učesnika da piju lek protiv malarije, tako da i to uzimam. Upozorili su me da se čuvam komaraca, ali je nemoguće da te ne ujedu, a uz to ne znaš koji su malarični. Vode trenutno nema, za umivanje i pranje zuba koristimo samo vodu iz flaše - objašnjava Dačić kakvi su ga uslovi dočekali na Madagaskaru.Šef diplomatije kaže da je reč o ogromnom prostranstvu i da je najbliža obala 500 kilometara od mesta gde je samit.- Ostrvo je ogromno i na njemu živi 22 miliona stanovnika, ali vlada i veliko siromaštvo. Bukvalno na svakom koraku moraš da se čuvaš malarije. Ovde je 30 stepeni, a moraš da nosiš duge rukave i spavaš s njima, što je katastrofa. Zato je najbezbednije u konferencijskoj hali, gde je hladno i bez komaraca. Tu i provodim većinu vremena, jer po ceo dan razgovaram s ministrima iz drugih zemalja. Za nas je ovo veoma važan skup jer je Kosovo pre dve godine primljeno kao posmatrač u ovu organizaciju i cilj nam je da sprečimo dalja priznavanja - objašnjava Dačić.Da je i kosovska strana naoštrena na lobiranje za svoju stvar pokazuje i prisustvo šefa diplomatije Envera Hodžaja, kao i najavljeni dolazak Hašima Tačija.

Nije šalaPRETI MU SLONOVSKA BOLESTMalarični komarac (lat. Anopheles maculipennis) prenosi uzročnike tri osnovna tipa malarije, ali i slonovske bolesti, zečje kuge, groznice... Najčešći simptomi malarije su drhtavica i povišena telesna temperatura, što je poznato kao malarični napad. Po povratku iz tropskih krajeva obavezna je zdravstvena kontrola.

I. Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track