DRŽAVNI VRH SRBIJE ODUVAO KOMŠIJE: Hrvati, dosta nam je vaših uvreda i psovki!
Foto: Damir Dervišagić

Hrvatska od unije traži podršku za blokadu Srbije

DRŽAVNI VRH SRBIJE ODUVAO KOMŠIJE: Hrvati, dosta nam je vaših uvreda i psovki!

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo protestnu notu zbog toga što je hrvatski šef diplomatije Miro Kovač omalovažavao i vređao Srbiju

BEOGRAD - Hrvatski državni vrh se ne smiruje u nameri da degradira Srbiju svojim upornim lobiranjem kod evropskih zvaničnika da blokiraju otvaranje poglavlja 23, a tome u prilog govori njihov novi potez, kada su poslali državama članicama EU dokument sa detaljnim obrazloženjem tri zahteva koje zvanični Zagreb želi da pretvori u mere Unije prema Srbiji.Da oštar stav naših komšija u vezi sa tim ne jenjava, govori i tekst Večernjeg lista, koji je to preneo pozivajući se na svoj izvor iz EU. Međutim, po svemu sudeći, Hrvati neće dobiti podršku EU za blokiranje Srbije na putu ka EU, što su i ranije potvrdili mnogi evropski zvaničnici.Paralelno s tim dešavanjima, novi cirkus u odnosu sa Srbijom Hrvatska je napravila vređanjem suseda, gde je glavni akter ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač.Srbija perverzijaOn je nedavno izjavio da je Srbija „povjesna perverzija iz koje su potekli planovi za ratove 1990“. Na ovo je reagovalo naše Ministarstvo spoljnih poslova protestnom notom, koju su uputili ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću. Zbog „omalovažavanja“ i „vređanja“ ministarstvo je takve Kovačeve izjave ocenilo „neadekvatnim“.- Uzdržavanje od ovakvih ocena hrvatske strane doprinelo bi unapređenju bilateralnih odnosa dobrosusedske saradnje. U Hrvatskoj se gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude - navodi se u saopštenju.

Provokator... Miro Kovač
Provokator... Miro Kovač

Franko FratiniEU NEĆE DATI DA VAS HRVATSKA BLOKIRABivši potpredsednik Evropske komisije i šef italijanske diplomatije Franko Fratini uveren je da EU neće dozvoliti nijednoj zemlji, pa ni Hrvatskoj da blokira Srbiji otvaranje poglavlja zbog bilateralnog neslaganja.On ističe da bi sve zemlje, a - „uz dužno poštovanje“ - najpre Hrvatska trebalo da imaju na umu da nikome nije i ne bi trebalo da bude dozvoljeno da blokira integracije i postavlja prepreke zbog bilateralnog neslaganja.- To nema nikakve veze sa evropskim kriterijuma. I Evropska komisija i Evropski savet podržavaju Srbiju i protiv su Hrvatske ako ta zemlja nastoji da blokira otvaranje poglavlja - rekao je Fratini.

Tanja MiščevićPOGLAVLJA 25 I 26 IDU UBRZANOŠefica pregovaračkog tima Srbije u procesu pristupanja EU Tanja Miščević najavila je da Srbija radi na poglavljima 25 i 26.- Već usklađujemo mišljenja i razgovaramo sa Evropskom komisijom kako bi poglavlja 25 i 26 uskoro bila otvorena - istakla je Miščevićeva i podsetila da se ta poglavlja odnose na istraživanje i naučno-tehnološki razvoj i obrazovanje, kulturu i mlade.

Reč analitičaraHRVATI POKAZUJU MIŠIĆEDirektor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je povodom novih pretnji Hrvatske da se Srbiji onemogući otvaranje poglavlja 23 da se bilateralni odnosi ne razvijaju na ovaj način, kao i da je Hrvatska osetila na svojoj koži kako to izgleda.- To je kontraproduktivno. Bilateralne nesporazume treba rešavati bilateralno, a ne unositi u evropsku agendu. Imali smo obećanja i prošle vlade, da pošto znaju kako to izgleda, neće blokirati Srbiju na putu ka EU. Očigledno je da nove članice EU imaju potrebu da pokazuju mišiće onima koji su na tom putu - rekao je Popov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja