DUEL: Vuk Jeremić je jači od Jankovića!
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Kakve su šanse kandidata građanske opozicije

DUEL: Vuk Jeremić je jači od Jankovića!

Politika -

Analitičari ocenjuju da bivši šef diplomatije može da računa na više glasova, ali da je ideja o dva kandidata loša i da se time čini usluga SNS

Bivši šef diplomatije i direktor CIRSD Vuk Jeremić ima veće šanse da pobedi na predsedničkim izborima od ombudsmana Saše Jankovića, smatraju politički analitičari koji su upoređivali šanse kandidata opozicije. Oni još ističu da činjenica da su na sceni dva kandidata umesto jednog smanjuje šansu za pobedu.Zasad je Jankovića podržao deo DS, Nova stranka Zorana Živkovića, dok su uz Jeremića stali Dušan Petrović iz Zajedno za Srbiju, Verko Stevanović iz Zajedno za Šumadiju, ali i Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović. Iako su neke demokrate pre dva dana Jeremiću oduševljeno tapšale na promociji, njihov lider Dragan Šutanovac nema dilemu. Tvrdi da je ombudsman u prednosti.

- Razmišljali smo, Janković nije bio upitan za vrednosti koje DS promoviše. Ima velike šanse i očekujem da pobedi na izborima. Dilema je bila ko može da pobedi, Janković je mnogo bolji kandidat, pokazao je da brine i o društvu i o građanima, dok Jeremića nije bilo tu pet godina - tvrdi on.

Ipak, analitičari su skeptični o šansama za pobedu, ali smatraju da je Jeremić jači kandidat.- Dosadašnja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Jeremić znatno jači i da ima širok potencijal, što znači da može da zahvati širi deo i levo i desno od centra. Janković, međutim, zahvata samo pro-DS biračko telo - smatra Đorđe Vukadinović i dodaje:- Iako postoje mišljenja da nije loša ideja o dva kandidata opozicije, ne mislim tako, oni time čine uslugu SNS.Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da su obojici male šanse da uđu u drugi krug, a da će u slučaju da se to desi, birače privoleti onaj ko ima više para.- Najjači kandidat opozicije je Vojislav Šešelj. Ni to što je DS dao glas Jankoviću ništa ne znači, demokratama je Vuk bliži, kao i onome što je izvorni DS - zaključuje Milivojević.

NeopredeljeniČEKAJU SE TADIĆ I RADULOVIĆPokret Dosta je bilo i dalje ne otkriva uz koga je i ostaje pri stavu da se ne izjašnjava pre nego što SNS pokaže „keca iz rukava“. Ostaje da se vidi i da li će bivšeg najmlađeg ministra spoljnih poslova u istoriji Srbije podržati njegov nekadašnji profesor i šef Boris Tadić.

Danijela Luković

BONUS VIDEO:

IZAŠLE KVOTE ZA NOVOG PREDSEDNIKA SRBIJE! Ko je sigurica, a ko iznenađenje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja