ĐURIĆ: Haški sud za zločine na Kosovu da bude odlučniji
Foto: Dragana Udovičić

Neophodna veća efikasnost

ĐURIĆ: Haški sud za zločine na Kosovu da bude odlučniji

Politika -
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je, povodom odluke da sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK bude u Hagu, da se nada da će novi sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

On je podsetio da je upravo Međunarodni krivični sud za bivššu Jugoslaviju u Hagu bez uspeha pokuššavao da rasvetli neke od zločina nekadašnjih pripadnika takozvane OVK, a, kako je dodao, "umesto pravde imali smo organizovanu kampanju zastrašivanja i likvidacije svedoka na koju nije bilo delotvornog odgovora".

"Nadamo se da će novi sud pokazati i višše odlučnosti i višše efikasnosti, te da će zločince konačno stići ruka pravde. Srbija će svakako pomoći da se istina o zločinima terorističke OVK razotkrije, a zločinci kazne. Nadamo se i da će Albanci na Kosovu i Metohiji nakon što procesi počnu smoći snage da naprave vrednosni otklon od zločina činjenih u njihovo ime", rekao je Đurić sinoć u saopštenju.

On je dodao da podržava nastojanja da se odgovorni za ratne zločine kazne, a krivica za njih personalizuje. To je, kako je naveo, nužan deo procesa pomirenja i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

Đurić je istakao da Albanci na Kosovu i Metohiji do sada nisu pokazali spremnost i sposobnost da sami procesuiraju svoje sunarodnike koji su činili zločine, kao i da je na delu njihovo kontinuirano prećutkivanje i zataškavanje.

"Zato je dobro što će postupci biti vođeni van Kosova i Metohije, međutim, pređašnja iskustva pokazuju da to nije nužno garancija uspešnog razotkrivanja istine i kažnjavanja zločinaca", naglasio je direktor kancelarije za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track