DVERI I DSS U SKUPŠTINI: Vučić dobio opasnog neprijatelja
Foto: Tanjug

Desničari preskočili cenzus na ponovljenim izborima

DVERI I DSS U SKUPŠTINI: Vučić dobio opasnog neprijatelja

Politika -

Koalicija stranaka Boška Obradovića i Sande Rašković Ivić uspela kao drugoplasirana u „drugom krugu“ da namakne više od pet odsto glasova birača

BEOGRAD - Koalicija DSS-Dveri prešla je cenzus i ući će u Skupštinu Srbije, pokazali su preliminarni rezultati nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta.Od 8.285 birača, koliko je izašlo na ponovljene izbore, koalicija DSS-Dveri osvojila je 1.998 glasova, odnosno 25 odsto.

Čestitam svim građanima Srbije koji su se izborili protiv izborne krađe, koji su osvojili više nego što smo svi zajedno kao opozicija osvojili 24. aprila - saopštio je sinoć lider Dveri Boško Obradović.

PrećutkivanjeOn je kazao da predsednik SNS Aleksandar Vučić tokom sinoćne konferencije za novinare nije pomenuo dva biračka mesta na kojima su ponovljeni izbori, a to su Užice i Novi Beograd, gde je koalicija DSS-Dveri osvojila 40 odsto glasova, odnosno cela opozicija više od 50 odsto glasova. Obradović je takođe kazao i da će opozicija uskoro predstaviti svoj izveštaj o izbornoj krađi.Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić istakla je da je opozicija pobednik izbora jer se ujedinila oko slobode i pravde.- Ovi izbori doneli su dve novine. Prva je da smo se mi u opoziciji ujedinili oko slobode i pravde, a druga je da vidimo novi brak, samo tajni, između SNS i radikala - kazala je ona.Inače, tokom pristizanja prvih izveštaja s terena, u izbornom štabu koalicije bila je opuštena atmosfera, da bi se ubrzo pretvorila u slavljeničku. Radosni povici odjekivali su štabom, nazdravljalo se rakijom, a sa ulice su se čule sirene automobila. Vrhunac je usledio kad su vidno raspoloženi Obradović i Ivićeva izašli pred novinare dočekani gromoglasnim aplauzom.

PrepucavanjeU sedište DSS sinoć su došli i lider DS Bojan Pajtić i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.- Poruka za premijera Vučića, koji je bio kiseo na konferenciji za novinare, jeste da se krađa ne isplati. Izborna volja građana mora da bude zaštićena. Druga poruka za premijera je da su u laži kratke noge - istakao je lider pokreta Dosta je bilo.Predsednik LDP Čedomir Jovanović čestitao je koaliciji DSS-Dveri i rekao da rezultat nije iznenađenje.Izborni dan obeležilo je i prepucavanje naprednjaka i pokreta Dosta je bilo, koji je saopštio da je njihov lider Saša Radulović podneo prijavu najbližoj policijskoj stanici jer su aktivisti SNS bili u blizini izbornog mesta na Novom Beogradu i pozivali građane da glasaju za njihovu listu, a i zvonili ljudima na vrata. Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović na svom nalogu na Tviteru napisao je da je skandalozno što Radulović građane Novog Beograda „zaustavlja na ulici i pita za koga će da glasaju“.- Stečajni lopov će izgleda dobiti i krivičnu prijavu. Zna on ko je, pronaći će se već - napisao je Stefanović.

Ðuka prozivao opozicijuPOKRADENOPoslanik SNS Vladimir Ðukanović Ðuka sinoć je na svom nalogu na Tviteru „potkačio“ koaliciju DSS-Dveri aludirajući i na izbornu krađu.- Način na koji su do cenzusa došli ravan je skandalu. Imate li obraz vi u cenzus koaliciji? Kako sad nisu pokradeni izbori? - samo su neki od Ðukinih tvitova.

Vučić: Imamo 56 odsto, toliko o krađi- Na izbornim mestima na kojima su ponovljeni izbori imali smo (24. aprila) nepunih 46 odsto glasova, a kako sada stvari stoje, prema rezultatima, na 13 od 15 biračkih mesta imamo 56 odsto, što je dvadeset odsto više. Toliko o krađi. Nikad nisam bio tako srećan. Gotovo da sam zaplakao kad sam počeo da dobijam rezultate. Ljudi su im stavili do znanja. Lista SNS osvojila je premoć. Hoću da kažem veliko hvala građanima Srbije jer su dokazali našu čast i poštenje. Dokazao je narod Srbije da zna za koga je glasao i u koga ima poverenje - rekao je sinoć Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u sedištu SNS i dodao da su na dva biračka mesta u Vranju osvojili čak 75,1 odsto.On je rekao da su DSS-Dveri prešli cenzus osvojivši između 19 i 20 odsto:- Ali to je zato što su se svi ujedinili. Ali to je na 5,01 odsto, tu su negde s Čedom, Borisom i Čankom, mrtva trka.Upitan za kršenje izborne tišine, Vučić je primetio da su je mnogi kršili, ali da je ponosan što je vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković izdvojio pare za knjigu o njemu.- U redu je, majstore, samo plati PDV - rekao je Vučić i dodao da bi možda trebalo ukinuti izbornu tišinu.

RIK kasnio sa rezultatimaTUČA NA BIRAČKOM MESTU NA NOVOM BEOGRADU, ODBOR POD KLJUČEMRIK je noćas saopštio da je koalicija Dveri-DSS došla do ukupno 5,03 odsto glasova i prešla cenzus, a da SNS ima ukupno 48,25 odsto. Rezultati su se čekali do posle ponoći, kako je navedeno, zbog problema na biračkom mestu na Novom Beogradu, gde je, navodno, došlo do tuče po završetku glasanja.- Na Novom Beogradu ceo birački odbor drže zaključan - napisao je sinoć na svom nalogu na Tviteru Saša Radulović i konstatovao da Vučić ne može da podnese izborni poraz.DSS na Tviteru je navela da predstavnik SNS na Novom Beogradu ne dozvoljava kontrolorima da napuste biračko mesto i da preti krivičnim prijavama.

CrtaNAPREDNJACI PA DVERI-DSSPosmatračka misija „Crta - građani na straži“ saopštila je da je najviše glasova osvojio SNS - 4.292 birača, drugoplasirani su Dveri-DSS sa 1.996, slede Socijalistička partija Srbije sa 623 , Dosta je bilo sa 328, Srpska radikalna stranka sa 242, koalicija LDP-SDS-LSV sa 241 i Demokratska stranka sa 195 glasova.

Povodom slave naše kuće, u štampanom izdanju vaših omiljenih dnevnih novina novo iznenađenje za naše čitaoce

Danas su u našu redakciju stigle prve nalepnice Bog čuva Srbiju, koje ćeKurir darivati svojim čitaocima za Đurđevdan, 6. maja, povodom svoje slave!

Evo na kojim mestima su završili prvi primerci nalepnica koje ćete dobiti na poklon!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track