DVERI: PUPS izdao penzionere, vratićemo penzije na nivo pre smanjenja
Foto: Fonet

Umesto štednje na penzionerima trebalo bi oporezovati strane banke

DVERI: PUPS izdao penzionere, vratićemo penzije na nivo pre smanjenja

Politika -
PUPS je izdao interese penzionera prihvatanjem smanjenja penzija kao krajnje pogrešne ekonomske mere, saopštila je Informativna služba Srpskog pokreta Dveri.

Ova mera je ne samo protivustavna, već i štetna jer se njome smanjuje kupovna moć stanovništva i tako dalje urušava domaća privreda, navodi se u saopštenju.

"Umesto što je vlast rešila da štedi na penzionerima trebalo je da dodatno oporezuje strane banke u Srbiji koje imaju najveće kamatne stope u Evropi i deru kožu sa leđa građana Srbije, onako kako to rade u Mađarskoj i Poljskoj. Takođe je trebalo naplatiti neplaćeni porez svim tajkunima i dodatno oporezovati najbogatije u Srbiji. Umesto svega toga dobili smo oporezivanje penzionera", piše u saopštenju i dodaje da su Dveri spremne da preuzmu ulogu političkog zaštitnika penzionera.

"Ključna mera sa kojom izlazimo pred penzionere je osnivanje Kapitalnog penzionog fonda. Na taj način izvršićemo reformu penziono-invalidskog sistema Republike Srbije u cilju samoodrživosti. Oduzetu imovinu penzionog fonda vratićemo Fondu, a imovinu rehabilitacionih centara i srpskih banja prenećemo u svojinu Fonda. Zašto Kapitalni penzioni fond ne bi imao udela, recimo, i u „Telekomuˮ ili drugim strateškim srpskim državnim preduzećima koja su stvorili upravo naši penzioneri? Tako ćemo obezbediti sigurnost isplate penzija koje neće zavisiti od državnog budžeta i inostranih kredita", navode Dveri koje insistiraju da se penzije moraju vratiti na nivo pre smanjenja.

"Zatim, mora se naći način da se nadoknadi sve što je oduzeto penzionerima ovim smanjenjem penzija. Nedopustivo je smanjivanje penzija, uskraćivanje zdravstvene i socijalne nege onima koji su svoje najbolje godine života ugradili u obnovu zemlje i svoj radni vek proživeli vredno radeći. U Srbiji svi građani moraju biti zdravstveno osigurani i imati zdravstvenu knjižicu. Vlada koju formiraju Dveri obezbediće sigurnost za Vas, Vašu porodicu i Srbiju", piše u saopštenju i dodaje:

"Svi vi koji ste sami pod stare dane morate biti zbrinuti! Niko ne sme da ostane sam, gladan, bez struje ili vode. Besplatna gerontološka i volonterska omladinska služba na terenu brinuće za Vaše najstarije članove porodice. Posebno ćemo obratiti pažnju na samačka i staračka domaćinstva. Posebno ćemo se brinuti o penzionerima na selu. Pozivam penzionere da više ne glasaju za one koje gledamo poslednjih 25 godina i koji su rekli sve što su imali i uradili sve što su mogli. Vreme je za smenu političkih generacija, za neke nove i mlade ljude u srpskoj politici. One koji nisu bili na vlasti, koji nisu smanjili penzije, koji iza sebe nemaju afere, koji nisu kupili diplome i koji nisu želeli da odu iz zemlje već su ostali da se bore za bolje uslove života u Srbiji."

Dveri tvrde da su "predvodnici te nove političke generacije i nosioci političkih promena. Mi to ne možemo uspeti bez podrške naših dedova i baki, penzionera čiji je glas presudan da u Srbiji konačno dođe do političkih promena."

"Znam da nije lako poverovati nekom novom posle 25 godina raznih kršenja predizbornih obećanja, lopovluka, izdaja i prevara. Dveri su u politiku vratile moral i poštenje i to je garancija da politika ne mora da izgleda onako kako je izgledala poslednjih 25 godina. Zato pred penzionere izlazimo čistog obraza i predlažemo zajedničku borbu za bolje sutra.", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track