DŽEJMS APATURAJ: Srbija može u EU a da ne uđe u NATO
Foto: AP

Ne brine ga ruski uticaj

DŽEJMS APATURAJ: Srbija može u EU a da ne uđe u NATO

Politika -

BEOGRAD - Srbija može da uđe u EU, a da ne postane članica NATO-a, rekao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku DŽejms Apaturaj.

- Baš kao i obratno. Te dve stvari nisu automatski povezane. Sledeći koraci neće biti radikalni, želimo da gradimo odnose korak po korak. Imamo kontinuitet kada su u pitanju dobri odnosi i sa ovom, ali i sa prethodnim vladama. Radimo praktične stvari. Želimo da finansiramo razne programe ovdje i da to ljudi vide - rekao je on.

Apaturaj, koji je u Beogradu učestvovao na bezbednosnom forumu, rekao je za B92 da je Srbija čvrst, pouzdan i stabilan partner, te dodao da ga ne brine ruski uticaj na Balkanu.

- Naravno da postoji ruski uticaj, ali on ne usporava jasnu opredeljenost Srbije ka EU. Naravno da pratimo ruske aktivnosti ovde, a ja verujem i oni naše. Želimo da zemlje u regionu naprave svoje izbore. Za koju god stranu da se odluče i dok god su nezavisne, mi nemamo problem sa tim - naveo je Apaturaj.

Komentarišući nedavnu izjavu predsedavajući Vojnog odbora NATO-a Petra Pavela o mogućnosti novog sukoba na Balkanu zbog uticaja Rusije i Vladimira Putina na Srbiju i Republiku Srpsku, Apaturaj je rekao da ništa što je Pavel rekao ne upozorava na konflikte u regionu i da se radilo o pogrešnom prevodu.

- Mi moramo da pratimo eventualnu tenziju u regionu. Razgovarali smo o poseti vašeg premijera sedištu NATO-a i prva stvar koji želimo da čujemo je kakva je bezbednosna procena ovdašnje situacije. Zanimaju nas vaši odnosi sa Hrvatskom, migrantska kriza i tako dalje. Mi nismo videli ni potencijalni konflikt ovdje i general Pavel to nije tako pominjao - naveo je Apaturaj.

Govoreći o situaciji u regionu, Apaturaj je rekao da se, ako se pogleda 20 godina unazad, stvari generalno dobro kreću.

- Gledao sam kako srpski i albanski premijeri razgovaraju... Ponovo se radi na teškim pitanjima, uključujući i Kosovo, ali postoji politički dijalog i zadovoljno smo time. Srbija se približava EU i to je divno i reforme su dobre za Srbiju, ali smo videli da odnosi idu gore-dole. Po pitanju migrantske krize, Srbija definitivno igra konstruktivnu ulogu - istakao je Apaturaj.

Na pitanje kako NATO može da se približi građanima Srbije, Apaturaj je istakao da se do sada dosta radilo na obostranoj saradnji i poverenju.

- Svi pamtimo 1999. godinu. Vaš šef diplomatije (Ivica Dačić) je predložio neke programe, pa se nadamo da ćemo se njima baviti detaljnije kada vaš premijer (Aleksandar Vučić) dođe u našu centralu u SAD - rekao je Apaturaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja