EDITA TAHIRI: Kosovo dobija pozivni broj 383 od 15. decembra
Foto: Aleksandar Jovanović

Briselski sporazum

EDITA TAHIRI: Kosovo dobija pozivni broj 383 od 15. decembra

Politika -

PRIŠTINA - Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je da je postizanje Sporazuma o pozivnom broju za Kosovo i novom mobilnom operateru MTS "veliki uspeh dijaloga u Briselu".

Sporazum o pozivnom broju za Kosovo i uvodenje još jednog mobilnog operatera rezultat je dijaloga Prištine i Beograda, koji se uz posredovanje Evropske unije vodi u Briselu. Prema tom Sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije će dodeliti Kosovu međunarodni pozivni broj 383, preneo je RTK 2.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, i pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija), podseća RTK 2. U saopštenju se dodaje da je Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujuci maksimalnoj posvećenosti Evropske unije koja je bila aktivna u procesu usklađivanja zaključaka i tehničkih detalja sprovodenja Sporazuma o telefonskom kodu.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

Đurić: Sačuvana srpska imovina

- Sada se ispostavilo da je dobro što nismo prihvatili postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da hoćemo da postižemo one sporazume koji jesu. Dogovorom o sprovođenju sporazuma od 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina Telekoma Srbije je sačuvana što može da se vidi i u saopštenju EU. To nije nešto što samo ni tvrdimo - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

DOGOVORILI SE: Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama

ĐURIĆ: Hteli su da otmu srpsku imovinu, ovim sporazumom smo je sačuvali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track