EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! KURIR NA LICU MESTA: Vučić zadobio jak udarac, natekla mu leva strana lica
Foto: NEMANJA P

Skandalozan napad na srpskog premijera

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! KURIR NA LICU MESTA: Vučić zadobio jak udarac, natekla mu leva strana lica

Politika -
U prvom incidentu prema predsedniku vlade i njegovoj pratnji poleteli su upaljači i plastične boce, a član njegovog obezbeđenja raširio je kišobran da ga zaštiti - premijer je ljutito povukao ruku i kišobran sklonio. Nedugo potom poletela je i kiša kamenica
1 / 11 Foto: NEMANJA PANČIĆ, Kamenje, Potočari, Srebrenica

POTOČARI - Premijer Srbije Aleksandar Vučić, njegovi saradnici i pripadnici obezbeđenja, zasuti su danas kišom kamenica i udarcima u Potočarima, u Republici Srpskoj. Predsednik Vlade Srbije zadobio je jak udarac kamenom u glavu, u levi obraz, posle čega mu je čitava leva strana lica natekla i poplavela.

SNIMAK NAPADA NA PREMIJERA SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA MOŽETE POGLEDATI OVDE

U skandaloznom napadu premijeru Srbije polomljene su i naočare. Nedugo potom u Potočarima uhapšen je jedan od napadača. Povodom ovog nezapamćenog napada, u sedištu Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 u 15 sati održava se vanredna konferencija za novinare.

Podsetimo, delegacija Srbije učestvovala je na komemorativnoj svečanosti povodom 20 godina od pogibije oko 8.000 ljudi u Srebrenici. Posle obraćanja javnosti, visoke zvanice iz sveta: bivši predsednik SAD Bil Klinton, turski premijer Ahmet Davutoglu, jordanska kraljica Nur, predsednici Hrvatrske i Slovenije Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor... prošli su kroz masu građana da bi na spomen-groblju u Potočarima položili cveće.

Na pojavu srpskog premijera Aleksandra Vučića masa je počela glasno da negoduje, a dodatnu tenziju podiglo je skandiranje Žena u crnom iz Beograda, koje su premijera nazivale fašistom i tražile odgovornost.

Uz galamu, Vučić je, vidno neraspoložen, drugi u nizu iza Klintona, položio cveće na spomenik, a onda se za drugim zvanicama uputio u obilazak spomen-groblja, kao što je to i bilo predviđeno protokolom.

Odmah zatim, došlo je do prvog incidenta: prema Vučiću i pratnji poleteli su upaljači i plastične boce, i jedan član njegovog obezbeđenja raširio je kišobran da ga zaštiti, ali mu je premijer ljutito povukao ruku i kišobran sklonio.

Šetnja je nastavljena popločanom. Na sredini luka koji ova staza čini, bila je postavljena bina za visoke goste, ali je obezbeđenje procenilo da Vučić treba da napusti svečanost. Krenuli su ka obodu groblja, i u tom trenutku su se sukobili s masom. Kiša kamenja poletela je na njih, a neki su se bezuspešno štitili podignutim torbama.

Trkom uzbrdo do džipova, koji su se odjednom stvorili, srpska delegacija je napustila spomen-groblje, i spas od rulje našla u automobilima. Novinski izveštači, ograđeni na uskom prostoru daleko od mesta ovog događaja, nisu mogli da uoče veće snage bezbednosti BiH, niti da zaključe da je njihova eventualna reakcija bila efikasna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track