EKSKLUZIVNO! MARŠALOVE TAJNE: Tito i Jovanka lažno venčani u vili za mučenje!
Foto: Profimedia, Fonet

Kurir otvorio Maršalov lični arhiv - 65 godina krila se istina

EKSKLUZIVNO! MARŠALOVE TAJNE: Tito i Jovanka lažno venčani u vili za mučenje!

Politika -

Kum Aleksandar Ranković sve organizovao tako da čak ni britanska tajna služba, s kojom je Ozna ratovala, ne sazna za venčanje

Maršal Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević tajno su se venčali 15. aprila 1952. godine u nekadašnjoj raskošnoj vili bogate jevrejske porodice na Banovom brdu, u koju je posle Drugog svetskog rata upala ozloglašena komunistička tajna policija Ozna (Odeljenje za zaštitu naroda, koje je vodio Aleksandar Ranković), ekskluzivno otkriva Kurir.

Nema bližih podataka o kojoj jevrejskoj porodici je reč i da li su članovi i naslednici uopšte preživeli rat. Ono što se sa sigurnošću zna iz dokumenata pohranjenih u državnim arhivama je da je vila u današnjoj ulici Vladimira Radovanovića godinama korišćena za mučenje državnih neprijatelja, u magacinskim prostorijama koje danas koristi Crveni krst. Vila je u to doba bila izolovana od ostalih kuća u komšiluku, na samoj padini Banovog brda prema hipodromu.Upravo u toj vili Ranković je 1952. godine organizovao tajno lažno venčanje svog ratnog druga Tita i partizanke Mare (Jovanka je to ime dobila u NOB), na kojem je bio Brozov kum. Sama ceremonija obavljena je u prostoriji na prvom spratu vile sa ogromnom terasom, s koje se i dan-danas pruža najlepši pogled na hipodrom i Senjak. Danas te prostorije koriste mladi izviđači.Drug Leka Ranković bio je svestan da bi javno venčanje imalo negativan uticaj, s obzirom na to da je razlika u godinama između Tita i Jovanke bila velika, ali i zbog njegove predistorije velikog ženskaroša. Njemu je već bilo 60, a Jovanki 28 godina. Takođe, zvanično venčanje s mnogo zvanica moglo je da se iskoristi za atentat na druga Tita.Poznata je urbana legenda po kojoj je Jovankina majka Milica Svilar Budisavljević, na vest da joj se ćerka udala za Tita, poručila: „Mogla si, ćerko, i boljeg da nađeš.“Ono što se, bar na osnovu dosad objavljenog, zna jest da je proslava venčanja obavljena u Titovoj vili „Dunavka“ kraj Iloka u Hrvatskoj, nekadašnjem letnjikovcu grofa Anzelma Kazimira Eltza, s kumovima, partijskim saradnicima i Jovankinim sestrama i drugim prijateljima.

Iznenađen Joška Broz, unuk Josipa Broza, o lažnom braku ŠOKIRANI SMO SVI U PORODICI, MOŽDA SU I DEDU PREVARILI. Titov unuk Joška Broz juče nije krio koliko je šokiran saznanjem da brak njegovog dede s Jovankom Broz nigde nije zaveden.- Nisam znao do danas, a i niko od porodice nije znao. Zlatica, Miša i ja smo odrastali s njima do 18. godine. Ona se prema nama uvek ponašala kao dedina supruga. Zato smo i mi insistirali da se Jovanka sahrani pored dede. Kad su dedu razdvojili od nje, ja sam i onda pričao s njim. Govorio mi je: „Vrše pritisak na mene da se razvedem. Ja neću, ona je moja zakonita žena. To što je među nama je naša stvar.“ Tako da po tome mogu da zaključim da on možda to nije znao, možda su dedu prevarili - priča Joška za Kurir.Na pitanje ko je to mogao da ih prevari, on ovako odgovara.- Pa ko? Služba! Samo ne znam šta im je bio cilj. Znam samo da se Ranković do kraja ponašao kao pravi kum. Ne znam šta bi sve ovo moglo u istorijskom smislu, ali i u porodičnim odnosima da promeni. Možda jedino nešto u vezi s nasledstvom s Jovankine strane. Što se Jovanke tiče, zaista ne znam da li je znala... Ne verujem. Pored nje je uvek bila njena sestra Nada, nije se čak ni udavala - komentariše Joška.

Nada Budisavljević, Jovankina sestraBILI SU MUŽ I ŽENA!Kad smo pozvali Jovankinu sestru Nadu Budisavljević, ona je odmah rekla da ne želi da priča.- Oni su pred celim svetom bili muž i žena - izjavila je Nada, a potom prekinula vezu.

Mile Bjelajac, istoričarPROVERITI PROTOKOL IZ REZIDENCIJE- Iskren da budem, nisam video ta dokumenta. Ako je to tačno, nije mi jasan motiv da se to uradi. Ali pored tih dokumenata treba videti, recimo, i delovodni protokol iz rezidencije, kad je i gde Tito otišao tog dana u vreme kada je bilo zakazano venčanje. A pitanje je i kada je napravljen taj dokument?! Oni su slovili za muža i ženu a kasnije se potezalo i pitanje razvoda. Ako ne proizvodi pravne posledice o nasledstvu, ne vidim šta bi tu moglo da se promeni.

Ko je zapravo bio Tito?

TITOVA OBMANA VEKA I LAŽNI BRAK: Nikad nije oženio Jovanku, evo ko je upisan u matičnim knjigama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track