EKSKLUZIVNO MIRA MARKOVIĆ: Čekam da me Toma vrati u Srbiju!
Foto: Profimedia

Miloševićeva udovica za Kurir o svom eventualnom povratku u Srbiju

EKSKLUZIVNO MIRA MARKOVIĆ: Čekam da me Toma vrati u Srbiju!

Politika -
Ona kaže da joj je najveća želja da se posle deset godina vrati u svoju zemlju i da se nada da će joj predsednik Tomislav Nikolić pomoći u tome

BEOGRAD - Mirjana Marković, udovica bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, u ekskluzivnoj izjavi za Kurir kaže da bi volela da se vrati u Srbiju i da se nada da bi u tome mogao da joj pomogne šef države Tomislav Nikolić.- Vi vrlo dobro znate da odluka o mom povratku nikad nije bila u mojim rukama i da povratak ne zavisi od mene. A da ja vas nešto pitam? - započela je razgovor za Kurir Markovićeva.- Zar vi ne biste voleli da se vratite u svoju zemlju u kojoj niste bili više od deset godina. Naravno da bih volela i to je moja jedina želja. Mislite da ja ne volim svoju zemlju kao vi. Volela bih kad bi to shvatili ljudi koji vode Srbiju.

Tužna sam

To je ono što biste voleli. Verujete li da postoji dobra volja predsednika Tomislava Nikolića da vam dozvoli da dođete u Srbiju, kao što tvrde u udruženju Sloboda, koje se bori za vaš povratak i ukidanje sudskog procesa?- Volela bih da je tako. Nadam se. Ali, molim vas, znate...

Kako se osećate svake godine na godišnjicu kad morate iz Moskve da pošaljete venac na grob svog muža? Da li ste videli da i vlasnik „BK grupe“ Bogoljub Karić takođe traži obustavu postupka i hoće da se vrati u Srbiju?- A kako mislite da mogu da se osećam? Znate da ne volim da komentarišem i ne mogu da komentarišem. Uh... Nemojte, molim vas. A šta drugi rade, ja to ne znam i ne interesuje me. Ljudski vam odgovaram. Kako mogu da se osećam što ne mogu na grob. Tužno. Ne mogu, molim vas, više da pričam. Izvinite me - završila je razgovor s Kurirom Markovićeva.Inače, Dragan Radević, potpredsednik udruženja Sloboda, kaže da osim želje i volje Miloševićeve udovice da se vrati u Srbiju postoje i pozitivni signali predsednika Tomislava Nikolića da obustavi sudske postupke koji se vode protiv nje.- Ima naznaka da bi to mogao da uradi predsednik Nikolić. Uputili smo mu pismo da uloži svoj uticaj i dozvoli joj da se vrati u zemlju. Očekujemo da će Nikolić ovih dana pozvati našeg predsednika udruženja Momira Bulatovića na sastanak. Verujemo da postoje pozitivni signali. Šef države bio je potpredsednik Savezne vlade u vreme kad je Milošević bio predsednik SR Jugoslavije i za njega je rekao da je bio veliki državnik. Pa država je amnestirala i Džajića... Povratak Markovićeve u zemlju predstavljalo bi ispravljanje velike nepravde - kaže Radević.

Toma ćuti

Iz kabineta predsednika Nikolića nisu hteli da komentarišu najave udruženja Sloboda, kao ni izjave bivše predsednice JUL o njenom eventualnom povratku. Na pozive Kurira nije odgovarao ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić.Inače, Markovićeva se zajedno sa sinom Markom nalazi u nekoj vrsti političkoj egzila u Moskvi, gde je još od Miloševićevog odlaska u Hag. Ni posle Miloševićeve smrti nikad nije dolazila u Srbiju.

Božo PrelevićNJEN POVRATAK BIO BI SRAMOTAAdvokat Božo Prelević o mogućoj amnestiji Mirjane Marković kaže da to jeste pravno moguće, ali postavlja i pitanje kakva bi se time poruka poslala.- Svako ima pravo na pošteno i fer suđenje, ali obustavljati procese i postupak protiv Markovićeve bio bi sramotan za državu. Oni koji bi to uradili trebalo bi ozbiljno da se zapitaju zbog čega bi se na tako nešto odlučili - smatra Prelević.

TraženaI DALJE NA INTERPOLOVOJ POTERNICIMiloševićeva udovica je do 2010. bila optužena za neovlašćeno posredovanje, ali je zbog zastarelosti slučaja postupak obustavljen. Ona ipak nije skinuta s crvene Interpolove poternice jer je delo prekvalifikovano u podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

RazvojŽIVOT POD RUSKOM ZAŠTITOM- rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca- za Miloševića se vezala tokom gimnazijskih dana- bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu- devedesetih osnovala Jugoslovensku levicu- Srbiju je napustila 23. februara 2003. zbog krivičnih prijava koje je tužilaštvo pokrenulo protiv nje zbog zloupotrebe službenog položaja- pretpostavlja se da je u Rusiju iznela četiri milijarde dolara- u Rusiji živi u zaštićenom objektu koji je neka vrsta „ruskog Karađorđeva“, gde je štiti ruska vojska

IZVIDNICA Poslao savetnika u Moskvu TOMA LOBIRA I ZA KARIĆEV POVRATAKNeformalni savetnik predsednika Nikolića Nebojša Janićijević, zvani Blesko, nedavno je s odbeglim biznismenom Bogoljubom Karićem i njegovim bratom Dragomirom bio u Moskvi. Kako Kurir saznaje iz dobro obaveštenih izvora, upravo ovaj susret mogao bi da se smatra pripremanjem terena za Karićev povratak u zemlju. O ovom krajnje neobičnom angažmanu svedoči i zajednička fotografija objavljena u jednom mediju. Inače, kako kažu upućeni, Janićijević je važio za čoveka bliskog Bogoljubu Kariću, a danas je čovek od poverenja predsednika Srbije.Inače, vlasnik „BK grupe“ optužen je da je zloupotrebio položaj u „Mobtelu“ i iz firme ispumpao skoro 60 miliona dolara. U bekstvu je od februara 2006, a živi na relaciji Rusija-Belorusija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track