EKSKLUZIVNO RADOVAN KARADŽIĆ ZA KURIR: Savest mi je čista
Foto: AP, Osuđen, Presuda, Hag, Haški Tribunal

Prvi predsednik Republike Srpske iz Sheveningena za naš list

EKSKLUZIVNO RADOVAN KARADŽIĆ ZA KURIR: Savest mi je čista

Politika -
Samo dan posle presude od 40 godina robije, prvi predsednik Republike Srpske tvrdi za Kurir da će se žaliti na tu odluku suda u Hagu i da je ubeđen da će pravda pobediti

BEOGRAD - Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, samo dan nakon izricanja presude u Hagu na 40 godina zatvora, u ekskluzivnom razgovoru za Kurir tvrdi da mu je savest čista, najavljuje da će se žaliti na presudu, a Srbima poručuje da budu spokojni i da svi zajedno moraju da grade svoju budućnost.

- Odlično se osećam, savest mi je mirna i ubeđen sam da će pravda pobediti. Nisam ja jedina žrtva i ne osećam se kao žrtva. Što se tiče presude, žaliću se jer je na ovaj način pokušaj međunarodne pravde na najgori mogući način propao - priča Karadžić.On kaže da mu je potpuno jasno zašto najveće svetske sile ne priznaju Haški tribunal.- U pravu su Amerika, Rusija i Kina što za svoje građane ne priznaju ovu vrstu sudova i svoje građane ne daju da im se ovde sudi. Znam da je osuđeno mnogo nevinih ljudi. Međutim, ja nisam osuđivao veće suda, već sam okrivljavao sistem u kome se naši nevini ljudi nisu mogli odbraniti. Što se mene tiče, ja sam imao odličnu odbranu, na osnovu koje ništa manje od oslobađanja nije dolazilo u obzir - komentariše on.Karadžić se posebno osvrnuo i na dva detalja iz obrazloženja presude.- Predsednik veća Ogon Kvon za tačku, čini mi se, četiri kaže: „Utvrđeno je da su muslimani iz snajpera gađali svoje građane i to prikazivali kao da su to Srbi uradili kako bi izazvali intervenciju NATO protiv srpskih snaga. Ali su i Srbi gađali iz snajpera po muslimanskim civilima u Sarajevu.“ Nije objasnio na osnovu čega je veće to utvrdilo, osim što piše u optužnici. Drugo, izjava Miroslava Deronjića izuzeta je iz predmeta, a sudsko veće koristi navodni razgovor Deronjića sa mnom, iako se moj glas ne čuje, 13. 7. 1995. oko 20 časova, znači posle pada Srebrenice, i do ovog datuma mene oslobađa odgovornosti, a od ovog datuma me okrivljuje i osuđuje za najteže ratne zločine. Apsurd - priča Radovan Karadžić i dodaje:

- Dakle, nije problem u pravnom sistemu, nego je problem u nakaradnom sudu. Šta drugo reći sem da je boginja pravde Justicija pretvorena u kol-gerlu, koju neki mogu pozvati da im obavlja prljave poslove.On je na kraju poslao poruku svim Srbima:- Našem narodu poručujem da treba da bude spokojan, da svako gradi svoju sreću! A svi zajedno svoju budućnost i sreću svih građana Srbije, Republike Srpske i Crne Gore - poručio je Radovan Karadžić.

Luka KaradžićRADOVAN JE MIRNO SPAVAOLuka Karadžić je juče posetio brata Radovana u pritvorskoj jedinici u Hagu.- Potpuno je miran, dobro je spavao, ubeđen je u svoju nevinost, koju je odbrana dokazala u toku ovog postupka. Presuda je skandalozna, zasnovana na navodima koje tužilaštvo nije uspelo da dokaže. Odbrana će uložiti žalbu u ostavljenom roku i on se nada pobedi pravde i prava. Koliko je presuda nakaradna, još je nakaradnije obrazloženje. Nadam se u onu staru izreku „Pravda je spora, ali dostižna“ - komentariše Radovanov brat.

OtkrivamoDa sam imao 600 evra mesečno....

BEOGRAD - Radovan Karadžić, prvi predsednik RS, lične stvari koje je poneo u Hag neposredno pred ulazak u avion posle hapšenja primio je kao dr Dragan Dabić! Na letu do Roterdama poručio je srpskim agentima da ga nikad ne bi pronašli da je mesečno imao sigurnu zaradu od 600 evra i da će u pritvoru jesti samo semenke, otkriva Kurir.

Britanski novinar tvrdi

ODALA GA DLAKA S BRADE

Radovan Karadžić uhapšen je 21. jula 2008. godine, i to pod lažnim imenom dr Dragan Dabić. Karadžić je u bekstvu bio 13 godina. Kako je u svojoj knjizi otkrio Džulijan Bordžer, britanski novinar i spoljnopolitički urednik Gardijana, Karadžića je odala dlaka s brade.- Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se on krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić, da je doživeo neverovatnu fizičku transformaciju, radio kao alternativni psihoterapeut i „lečio“ na krajnje nesvakidašnji način - tražeći od pacijenata da piju mokraću. Kako bi bili sigurni da je u pitanju Karadžić, agenti su za pacijentkinju podmetnuli jednu ženu. I dok ju je dr Dabić navodno isceljivao, ona mu je krišom otkinula dlaku s brade, za koju je DNK analiza kasnije potvrdila da zaista pripada Karadžiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja