EKSKLUZIVNO: Šta je ko kome rekao kada su se isključile kamere na Trilaterali
Foto: Vlada Republike Srbije

Skup

EKSKLUZIVNO: Šta je ko kome rekao kada su se isključile kamere na Trilaterali

Politika -
Najviše se govorilo se o masovnom ulaganju u infrastrukturu u Evropi, nastavku razgovora s Rusijom, ali i o integraciji Zapadnog Balkana u EU, kao i novom lideru regiona Aleksandru Vučić

BEOGRAD - Na skupu evropske Trilateralne komisije, nevladine organizacije koja okuplja političare, bankare, biznismene iz cele Evrope, kome su prisustvovali i Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Milorad Dodik, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, govorilo se o masovnom ulaganju u infrastrukturu u Evropi, nastavku razgovora s Rusijom, ali i o integraciji Zapadnog Balkana u EU, kao i novom lideru regiona Aleksandru Vučiću.

"Mi želimo da redefinišemo svoj položaj u Evropi. Srbija nije razumela događaj od pre 25 godina kada je pao Berlinski zid, ali naš narod je uspevao nekoliko puta u istoriji da se izvuče i iz težih situacija. Ne želimo da budemo siromašni rođak koji moli za novac i koga se porodica stidi. Nalazimo se na novoj istorijskoj prekretnici odlučni da menjamo sebe. Uspeli smo u pregovorima s Prištinom, imamo najbolje odnose u regionu posle mnogo decenija što samo dokazuje da posle 68 godina u Beograd dolazi albanski premijer... Poslednji put sreli su se Tito i Enver Hodža 1946." rekao je Vučić ukratko, a onda su se ugasile kamere.

Zatim je usledila prava rasprava u kojoj su svi lideri Balkana zamoljeni da ispričaju stvari onakve kakve jesu. Niko više nije bio nežan. Pljuštala su oštra pitanja, od Vučića su tražili da kaže da li se iskreno promenio i da li je njegov primer transformacije i primer za ovaj deo regiona, ali i da se izjasni o slobodi medija, izveštaju EK, da li je iskreno za Rusiju ili EU. Moderator je pokušao da se našali pričom o crvenim kartonima koje želi da deli kad neko prekorači vreme, ali da ne zna da li sme da maše kartonima u Srbiji. Svi su se nasmejali, osim Vučića.

Kako Nedeljnik navodi, krenula je otvorena priča u kojoj se nametnulo nekoliko glavnih zaključaka:

1. Srpsko-albanski odnosi više nisu najveći problem u regionu

2. Potencijalno je najzamršenija stvar Bosna i njena budućnost

3. Makedonija je bure baruta koja potencijalno može da se prelije i na Srbiju i na sve okolne zemlje.

Dodik je iskoristio priliku da pojača pritisak na zapadne moćnike svojom pričom o nemogućoj Bosni, a konstatovano je kako se u Banjaluci upravlja iz Moskve, a u Sarajevu iz Istanbula. Glavna zvezda Trilaterale bio je Vučić. On je imao svoju priliku da se predstavi svetskim moćnicima. I to je dobro uradio. Toliko da je u jednom trenutku jedan od najmoćnijih ljudi u sali poručio drugim liderima Balkana kako moraju da se potrude da nauče engleski, jer danas i Francuzi pričaju engleski.

Zahvalio se Vučiću na iskrenosti i zaista sjajnoj debati, rekavši pred svima kako je on budući lider Balkana. Vučić je za njih bio nov. I još važnije - čovek s kojim može da se radi. On je prethodno pohvalio Keti Ešton, rekao kako je ona bila prva sa Zapada koja je želela iskreno i nas da sasluša. I to je i tražio od sagovornika sa ovog skupa.

Naravno centralna tema bila je proširenje EU, koje je posebno važno na Balkanu na kojem se na svakih 30-40 godina pokaže manjak tolerancije. „Mi smo devedesetih imali otvorena vrata u EU, ali smo udarili u zid", rekao je jedan od učesnika da bi se zatim shvatilo da je ekonomska zaostalost regiona najveći problem.

Kompletan tekst pročitajte u Nedeljniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track