EKSKLUZIVNO! TAJNE BELEŠKE ŠEFA DB: Đinđića hteli da zakolju!
Foto: Profimedia

Strogo pov.: Sadržaj izjava koje je bivši šef SDB dao o nerešenim političkim ubistvima

EKSKLUZIVNO! TAJNE BELEŠKE ŠEFA DB: Đinđića hteli da zakolju!

Politika -

Rade Marković otkrio da je postojao plan da bivšeg lidera DS još 1999. nožem likvidira član ličnog obezbeđenja

Ne propustite...

PIRAMIDA ZLOČINA! RADE MARKOVIĆ PROGOVORIO: Otkriću naručioce političkih UBISTAVA! ČITAJTE U KURIRU!

SRAMNA ODLUKA SKUPŠTINE: Političari ne žele da otkriju ubicu Đinđića!

BRUKA SRBIJE: Poslanici hoće da zataškaju istinu o UBISTVU Zorana Đinđića! ČITAJTE U KURIRU

RAT ZBOG ĐINĐIĆA! ŠEŠELJ SVE PROZVAO: Velja je fukara, a Čović mafijaška pudlica!

ČARLS KROFORD ZA KURIR: Ne čudi me što još nema istine o ubistvu Đinđića

VELJA ILIĆ PROGOVORIO O POZADINI ATENTATA: Čović se sprda, LIČNO ću ga ispitati !

SUDIJA MARKO KLJAJEVIĆ: Ubistvu Đinđića radovale se javne ličnosti

ŠOK! BORIS TADIĆ SPREČIO ISTRAGU UBISTVA ĐINĐIĆA: Zataškao istinu o atentatu!

STROGO POVERLJIVO! ARKAN UBIJEN JER JE SPREČIO ATENTAT NA ĐINĐIĆA: Spasao ga smrti!

ČOVIĆ RASKRINKAN: Potpuno oprečne izjave o svojoj ulozi u atentatu

ŠOKANTNO! ČEDA JOVANOVIĆ: Čović je učestvovao u UBISTVU Đinđića!

VUČIĆ: Atentat na Đinđića rasvetliti do kraja

ŠOK: Čeda Jovanović se onesvestio kad je čuo za Đinđića

INICIJATIVA LIDERA RADIKALA: Šešelj traži anketni odbor o atentatu na Đinđića

UBISTVO ĐINĐIĆA Živković: Miloševići i njihovi imali najveći motiv za atentat

MARKO MILOŠEVIĆ ISKEŠIRAO 5.000.000$ ZA UBISTVO ĐINĐIĆA: Tražio ubistvo premijera!

ŠOKANTNO! POSLE UBISTVA ĐINĐIĆA BRITANSKI AMBASADOR ZAHTEVAO Čović da bude premijer

ŠOKANTNO! ĐINĐIĆA HTELI DA UBIJU IZ ČOVIĆEVE VILE Istina otkrivena posle 13 godina!

LEGIJA BIO ČOVIĆEV PION: Zajedno planirali atentat na Đinđića

KONAČNO PADAJU MASKE: Đinđić znao da mu Čović sprema ubistvo!

ŠOKANTNE OPTUŽBE VOJISLAVA ŠEŠELJA: Čović organizovao atentat na Đinđića!

Bivši šef SDB Radomir Marković, koji u zatvoru Zabela služi kaznu od 40 godina zatvora, mogao bi da pomogne u rasvetljavanju pozadine ubistva Zorana Đinđića, i to o događajima koji su prethodili atentatu. Prema izjavi koju je dao 21. maja 2001, plan za likvidaciju premijera postojao još tokom petooktobarskih promena 2000.- Primenom mera došlo se do podataka da NN osobe iz Đinđićevog ličnog obezbeđenja pripremaju ubistvo nožem. U ovom trenutku ne mogu tačno da se setim detalja o ovome, ali sigurno znam da sam zadužio Legiju da preko pripadnika Đinđićevog obezbeđenja poruči onima koji su to planirali da se nalaze pod kontrolom službe, te da takvo delo neće biti moguće, što je Legija i učinio - navodi se u izjavi koju je Radomir Marković potpisao 2001, a u koju je Kurir imao uvid.Na meti ubicaMarković je, prema tvrdnjama sagovornika Kurira upućenog u dešavanja, na mestu šefa tajne službe bio i 1999, kada je prvi put otkriven tajni plan za pokušaj ubistva Zorana Đinđića.- U vreme bombardovanja 1999. prvi put su se pojavile informacije da lidera DS Zorana Đinđića nišane ubice i da bi mogao da bude meta. Upravo zbog toga, on je bio primoran da se na neko vreme skloni iz Srbije u Crnu Goru - kaže sagovornik Kurira.Na izvoru informacijaNaš izvor ukazuje da je upravo u iskazu koji je dao u maju 2001, posle hapšenja, Marković potvrdio da je služba imala informacije da pokojnom premijeru preti opasnost.- Posle ubistva Slavka Ćuruvije, što je i svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi potvrdio u svom iskazu, „zemunci“ su imali čitav spisak za odstrel, na kom su bili i Čedomir Jovanović, Jovica Stanišić i mnogi drugi. Prvi čovek tajne službe sigurno je o tome imao određena saznanja. Iako se Đinđićevo ubistvo dogodilo u vreme kada je Marković već bio u pritvoru zbog „slučaja Ibarska magistrala“, sigurno bi informacije koje on poseduje mogle da doprinesu da se rasvetli pozadina pripreme atentata, koja je, kako se sada vidi, počela daleko ranije - kaže on.

Naš sagovornik podseća i da je u akciji „Sablja“ Marković o statusu svedoka-saradnika razgovarao sa tadašnjim specijalnim tužiocem Jovanom Prijićem, koji je zastupao optužnicu za ubistvo Đinđića. To je potvrdio i Mile Novaković, nekadašnji šef UKP.- Rade je imao poverenja u mene, mi smo stari znanci. Prihvatio je razgovor s Prijićem. Svi ti razgovori počinjali su rečenicom: „Dajem iskaz pod uslovom da ću u ovom predmetu biti svedok-saradnik“ - rekao je Novaković.Interesantno je i da je nedavno lider LDP Čedomir Jovanović potvrdio da je Marković bio spreman da bude svedok-saradnik, ali da je na kraju Legija „presudio njemu“.Pušten niz vodu- Bio je spreman da bude svedok za Miloševića, za Miru, za Koštunicu, koji je direktno od njega tražio da pokrije Miloševićeve zločine, sve vreme su mu slali poruke: „Izdrži, ćuti, izdrži, ćuti.“ Sad mu je Legija presudio svedočenjem za ubistvo Ćuruvije, pošto prethodno nije stigao da ga ubije - rekao je Jovanović.I on je potvrdio da je Rade Marković nudio da bude svedok o okolnostima ubistva Đinđića i onome što mu je prethodilo, ali da su na to „organi ove zemlje okrenuli glavu“.

Suočili se na suduMARKOVIĆ: LEGIJA, IZGUBIO SI ČAST!Radomir Marković i Milorad Ulemek Legija bili su bliski saradnici, a onda su u postupcima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića postali saoptuženi. U međuvremenu, Legija je postao ključni svedok, na osnovu kog je počelo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. Nedavno su se susreli u sudnici i Marković mu je tada rekao da to nije prvi put da on nudi svoje usluge vlasti. Na Ulemekovu opasku da je rešio da priča da bi povratio oduzetu čast, Marković mu je odgovorio:- Moram da mu poručim da čast niko ne može da mu oduzme - može samo da je izgubi, što se upravo dogodilo.

VEZA Za šta sve legija optužuje Radeta Markovića TRAŽIO DA SE UBIJU KURAK I ROMIĆRadomir Marković mi je 2002. godine, isfrustriran što su mnogi na slobodi a on u zatvoru, poslao zahtev da se organizuje ubistvo Miroslava Kuraka. Prethodno mi je ukazao da su on i Ratko Romić ubili novinara Slavka Ćuruviju - ispričao je Legija 8. januara 2014. u Zabeli, govoreći o likvidaciji vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Ovaj njegov iskaz nalazi se i u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, koja ima 131 stranu, u kojem su do tančina navedeni podaci o svim akterima koji su direktno ili posredno upleteni u ubistvo novinara.Ulemek je u svojoj izjavi naveo da je pristao da organizuje uklanjanje Romića i Kuraka, koji su u ovom predmetu označeni kao direktni izvršioci, pa tvrdi da je „Dušana Spasojevića izgasirao vezano za Kuraka, jer je smatrao da će to biti najbrže i najlakše da on to uradi“.- Spasojeviću sam ispričao da ga je Kurak pljuvao, nazivajući ga seljakom iz Gajtana. To ga je naljutilo i odmah je izdao nalog svojim pit-bulovima da se to završi - navodi se u Legijinoj izjavi.Ulemek tvrdi i da je Marković prvo njemu ponudio ovaj zadatak, ali da je on to odbio, „jer je u tom periodu sa JSO bio angažovan na Kosovu i Metohiji“.Legija je, kako se navodi u optužnici, ispričao da je saznao ko je ubio vlasnika Dnevnog telegrafa jer mu je tokom jedne posete u prostorijama Državne bezbednosti Marković nonšalantno rekao: „Ovi Radonjini što su ubili Slavka Ćuruviju“, pritom misleći na Kuraka i Romića.- Kuraka sam znao odranije, kao nekog ko je devedesetih godina na Dorćolu ubio Vladu Petrovića i da je tada zvanično povučen iz Službe, ali je zapravo ostao u njoj do samog kraja, do 5. oktobra 2000. Marković je insistirao da se ubije Kurak, tvrdeći da je on velika pretnja, a da ako se to ne uradi, onda će Marković kazati sve za neke druge stvari - ispričao je Legija.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

VELIMIR ILIĆ ZA KURIR: Šešelj je k..va, degen i smrad

JEO CIMERA PO RECEPTU IZ KARLEUŠINOG SPOTA: Inspirisala ga Jelena kako melje mozak!

MONSTRUM: Pop pedofil zlostavljao bratanca (2)

TUŽAN KRAJ SRPSKE STJUARDESE VESNE VULOVIĆ: Nebeska heroina umrla u bedi i samoći

BOLNA ISPOVEST: Muž je hteo testerom da me raskomada!

ZAPALA ZA OKO: Sergej Trifunović juri ćerku Lee Kiš!

SEĆANJE: Zvezde filma Mi nismo anđeli 25 godina posle

VUKAŠIN JOVANOVIĆ ZA KURIR: Vratio bih se u Zvezdu

KURIR BIO U PRAVU Zoran Šćepanović: Priznajem, prodali smo GaćinovićaEkipa Kurira

Poklon dodatak Dr Kurir

DANAS U KURIRU: Krvna slika je ogledalo našeg zdravlja

Danas u dodatku Dr Kurir pročitajte šta sve može da se „vidi“ iz laboratorijske analize krvi, koje biljke mogu da poboljšaju vaše pamćenje, kako da se izborite sa “slabim” živcima i šta nam o zdravlju govore naša stopala!

Otkrivamo koliko dugo mora da se čeka na operaciju kuka u Srbiji, ali mnogo drugih korisnih informacija.

Svake nedelje potražite svoj primerak Kurira jer vas u njemu čeka dodatak o zdravlju - Dr Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja