EKSKLUZIVNO! VUČIĆ ODUSTAO OD IZBORA NA LETO: Dačić novi premijer, Gašiću MUP!
Foto: Marina Lopičić

Premijer sa najbližim saradnicima prelomio

EKSKLUZIVNO! VUČIĆ ODUSTAO OD IZBORA NA LETO: Dačić novi premijer, Gašiću MUP!

Politika -

Pripreme za novi izlazak na birališta kreću u oktobru, tehnički premijer godinu dana biće Dačić, a u vlast ulazi i Gašić, koji će voditi MUP

Vanredni parlamentarni izbori biće, po svemu sudeći, raspisani uporedo sa redovnim izbornim ciklusom za Grad Beograd 2018, saznaje Kurir iz vrha vlasti!Iako je bilo spekulacija da bi bilo najjednostavnije da Srbija na leto ove godine ide na vanredne parlamentarne izbore i tako dobije novu vladu, prema rečima izvora našeg lista iz Nemanjine 11, taj scenario uopšte nije ni razmatran u vrhu vladajuće koalicije.Spajanje glasanja- Plan je, zasad, da bude vanrednih parlamentarnih izbora, ali tek sledeće, 2018. To znači da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani uporedo sa redovnim izbornim ciklusom za Beograd i ostale gradove. Kandidat SNS za gradonačelnika prestonice biće Nikola Selaković. On je mlad, sposoban i dobro se snašao na funkciji ministra pravde, koju je ranije obavljao - kaže naš izvor i dodaje da je Vučić ministrima i čelnicima na lokalu kazao da krenu u pripreme za izbore tek od oktobra.Pomešao karteKada je reč o kabinetu u Nemanjinoj 11, to znači da bi postojeći tim nastavio da funkcioniše u manje-više istom sastavu.- Ivica Dačić, lider SPS, u ovom trenutku je viđen za mesto premijera. Doduše, funkcija će mu biti oročena do vanrednih parlamentarnih izbora, na oko godinu dana. U zavisnosti od toga kako bude vodio Vladu i kako se pokaže kao lider, pošto očekujemo pobedu i na tim izborima, postoji mogućnost da bude premijer i u novoj vladi - kaže izvor našeg lista iz vladajuće koalicije i dodaje:- Zorana Mihajlović bi trebalo da bude prvi potpredsednik Vlade. Bratislav Gašić se najverovatnije vraća u Vladu, i to kao ministar unutrašnjih poslova. On će od Nebojše Stefanovića preuzeti sektor, dok bi Stefanović trebalo da sedne u fotelju ministra odbrane.Ivica Dačić ponovio je za Kurir da još sa Vučićem nije razgovarao o premijerskom mestu.- To nije bio motiv zašto smo podržali Vučića, već zato što je to najbolje za Srbiju. Na isti način treba i doneti odluku ko će biti premijer, da to bude najbolje za Srbiju. Što se mene lično tiče, to nije moj prioritet, ja sam zadovoljan mestom koje imam - rekao je Dačić.Zorana Mihajlović nije odgovorila na SMS sa konkretnim pitanjima, dok je Gašić ranije u razgovoru za naš list rekao da je za to još rano.Mnogo posla- Bila bi mi čast da se vratim u državnu službu. Ali ima još vremena, a ta odluka je na novom predsedniku Srbije i aktuelnom premijeru Vučiću - rekao nam je tada Gašić.Inače, premijer Vučić je juče, odgovarajući na pitanje da li razmišlja o izborima zbog zahteva ljudi koji već danima protestuju, rekao da ima previše posla da bi sad razmišljao i o tome.- Ljudi, neka svako radi svoj posao. Ja imam toliko posla da zaista ne mogu da razmišljam o tim stvarima - kazao je Vučić.

Dragomir AnđelkovićLogično spajanje izboraAnalitičar Dragomir Anđelković kaže da je u okolnostima kada opozicija često zahteva izbore logično da vlast u kraćim periodima i izlazi na birališta.- Verujem da će Vučić odgovoriti na zahteve za izbore ranije nego što oni regularno treba da se održe - ističe Anđelković, a na pitanje da li bi vanredni parlamentarni mogli da budu održani uporedo sa be-ogradskim, kaže:- Ako opozicija bude vršila pritisak, onda da. Ako bi bili održani zajedno, to bi bilo jednostavnije zbog spajanja troškova, a i kampanje. Da sve ide odjednom.

Aleksandar VučićSkupština brzo da nastavi s radomAleksandar Vučić je rekao da bi parlament vrlo brzo trebalo da počne da zaseda.Na pitanje o stavu predsednice parlamenta Maje Gojković da Skupština ne nastavlja zasedanje zbog protesta, Vučić je rekao da razume njene „političke i ljudske strahove“ i dodao da zna za napade koje je preživela poslednjih dana.- U Skupštini ima mnogo posla, očekujem vrlo brzo zasedanje - rekao je on i dodao da svako treba da radi svoj posao.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track