EVO O ČEMU SU RAZGOVARALI VUČIĆ I PUTIN: Glavne teme - sporazum Crne Gore sa NATO i centar u Nišu
Foto: Rojters

Ruski analitičar Vladimir Zotov otkriva

EVO O ČEMU SU RAZGOVARALI VUČIĆ I PUTIN: Glavne teme - sporazum Crne Gore sa NATO i centar u Nišu

Politika -

Iznenadni sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije imao je za cilj razgovor o više tema, usled promenjene situacije u regionu, izjavio je za rusku Federalnu novinsku agenciju Vladimir Zotov, analitičar centra Platforma za javnu diplomatiju - Srbija.

Vladimir Zotov smatra da, iako se poseta u srpskim medijima ne opisuje kao neočekivana, ima naznaka da ona to jeste, a da su njen najverovatniji razlog iznenadne promene u regionu.

- Putin i Vučić imaju o čemu da pričaju, a iznad svega, u vezi promena ravnoteže snaga na Balkanu posle potpisivanja sporazuma NATO sa Crnom Gorom. To znači nastavak zaokružavanja Srbije NATO zemljama. Na nedavnom sastanku Rusija-ASEAN Putin je rekao da jednostrana politika u Evropi i drugde više ne treba da postoji. Prema njemu, snažan položaj Evrope se može postići samo u zajednici evropskih zemalja i Rusije. Ovo je alternativni koncept, koji nudi Rusija, i o tome će tokom razgovora Vučića i Putina biti reči, kaže Zotov.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Druga moguća tema za diskusiju je energetska saradnja između Rusije i Srbije. Zotov kaže da se Srbija nalazi na putu energetskih i infrastrukturnih koridora, i, uprkos činjenici da je projekat "Južni tok" morao biti napušten, Rusija i dalje nastavlja da razmotra mogućnost isporuke gasa u Evropu. To je tekuća tema, za koju još uvek nije nađen način za realizaciju i o tome je na sastanku sigurno bilo razgovora, smatra Zotov.

- Sledeća tema razgovora mogu da budu zajednički rusko-srpski projekti. Za septembar je zakazana poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji , tokom koje će se razgovarati o mogućnost izgradnje centra za popravku helikoptera u Srbiji. Srbija je odložila potpisivanje sporazuma o privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, za koje neki na Zapadu šire glasine da je ruska baza. Srbija se sve više uvlači u saradnju sa NATO, tako da se sporazum o centru u Nišu stalno odlaže. To je istakao i Dmitrij Rogozin tokom sastanka sa Ivicom Dačićem , i to je zaista pitanje koje je važno za rusku stranu, - rekao je Vladimir Zotov.

Foto: Rojters

Vučić sada ima mandat za formiranje vlade, i ona će najverovatnije, uključiti i pro-ruske političke stranke, poput predstavnika Srpske narodne stranke na čelu sa Nenadom Popovićem , kao i pro-zapadne stranke . Stoga je Vučićev zadatak, smatra Zotov, da stvori vladu koja može da održi ravnotežu između interesa Zapada i Rusije.

- Takođe, na dnevnom redu su tekući ekonomski problemi - imajući u vidu nastavak sankcija, naše zemlje treba da razgovaraju o pitanjima izvoza iz Srbije, o projektima zajedničke razmene. Vučić verovatno ima neke ideje u vezi toga koje mogu biti interesantne za rusku stranu" - zaključio je ruski analitičar.

(Riafan.ru - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track