EVO ŠTA SU DONELI IZBORI: Radulović novi lider opozicije, Dačić najveći tragičar
Foto: Marina Lopičić, Nemanja Pančić, Zorana Jevtić

Vučić mora da sastavi jaku vladu

EVO ŠTA SU DONELI IZBORI: Radulović novi lider opozicije, Dačić najveći tragičar

Politika -

Što se Socijalističke partije Srbije tiče, svi su izgledi da će Ivica Dačić, nakon dugog niza godina, završiti u opoziciji. Dačić više nije interesantan Vučiću, te da bi lider socijalista mogao da bude najveći tragičar proteklih izbora, msatra novinar Nenad Čaluković

Urednik politike u "Nedeljniku" Nenad Čaluković ocenio je da je posle parlamentarnih izbora jasno da će lider naprednjaka Aleksandar Vučić morati da napravi ozbiljniju vladu kako bi se održao na vlasti, da je Saša Radulović novi lider opozicije, dok predsednik socijalista Ivica Dačić može biti najveći tragičar.

Čaluković očekuje da Srpska napredna stranka novu vladu formira sa Savezom vojvođanskih Mađara, Bošnjačkom demokratskom zajednicom Sandžaka Muamera Zukorlića i Liberalno-demokratskom partijom Čedomira Jovanovića. On ocenjuje da Vučić mora da napravi jaču i ozbiljniju vladu ako namerava da se što duže održi na vlasti, i da će pokušati da dođe do dovoljnog broja poslanika kako ne bi zavisio od koalicionih partnera sa svoje liste: PUPS-a Milana Krkobabića i SDPS-a Rasima Ljajića.

foto: Tanjug
foto: Tanjug

Sve dok se Čedomir Jovanović jasno ne izjasni o eventualnom ulasku u vladu postojaće sumnje da je on mogući partner Vučiću, smatra Čaluković i podseća da su i iz SNS-a najavljivali užu koaliciju na republičkom nivou, kao i da se u medijima spekulisalo da će LDP biti novi partner naprednjaka na republičkom, a LSV na pokrajinskom nivou.

Što se Socijalističke partije Srbije tiče, svi su izgledi da će Ivica Dačić, nakon dugog niza godina, završiti u opoziciji. Čaluković smatra da Dačić više nije interesantan Vučiću, te da bi lider socijalista mogao da bude najveći tragičar proteklih izbora. Dačić, prema njegovim rečima, ima problem u partiji jer su njegovi najbliži saradnici protiv saradnje sa SNS-om, i zato veruje da će se lider socijalista pre odlučiti za fotelju u SPS-u, nego fotelju u Vladi Srbije.

Urednik “Nedeljnika” smatra i da se predsednik pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović profilisao kao novi lider opozicije u Srbiji. Bojan Pajtić će se, kako kaže, u narednom periodu više baviti svojom pozicijom u Demokratskoj stranci, dok za Vojislava Šešelja još uvek nije jasno da li će biti “ljuta opozicija Vučiću” ili njegov “omiljeni opozicionar”.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Čaluković ocenjuje i da je priča opozicije o izbornoj krađi odradila svoj posao isto kao i džak sa navodno ukradenim glasačkim listićima 2012. godine, i da će, kao i taj slučaj, biti ubrzo zaboravljena. Opozicija je, kako kaže, ostvarila svoj ključni zahtev, a to je da se što više lista nađe u parlamentu kako bi se oslabila pozicija Aleksandra Vučića.

On s druge strane, podseća na stav Zorana Panovića iz poslednjeg broja “Nedeljnika” da opozicija u Srbiji mora da se promeni bar onoliko koliko se promenio Vučić. Čaluković ističe da je opozicija u proteklom periodu bila neozbiljna i da se više bavila protokolarnim stvarima, te da ubuduće mora da bude konkretnija, da prati vreme i osluškuje glas naroda.

Čaluković je ocenio i da Bojan Pajtić zaslužuje poverenje DS-a, ukoliko bi se gledali rezultati republičkih izbora, jer je uspeo da uvede stranku u parlemant uprkos naporima režima da demokrate spusti ispod cenzusa. S druge strane, Pajtić je, kako kaže, doživeo “klasičan debakl” na pokrajinskim izborima, i zbog toga se moglo očekivati da sam ponudi ostavku, bar iz moralnih razloga.

foto: FoNet
foto: FoNet

Urednik “Nedeljnika” je uveren da nas očekuje “vruće leto” u DS-u, i smatra da su Bojan Pajtić, ali i Dragan Šutanovac, koji se u medijima pominje kao najozbiljniji protivkandidat za čelnu poziciju u DS-u, stara imena od kojih je teško očekivati da će doneti promene u stranci. DS-u je, prema njegovom mišljenju, potrebno osveženje u vidu novih lica na čelu stranke, a to bi npr. mogle biti Nataša Vučković ili Gordana Čomić.

Čaluković stoga ocenjuje da će stranačke “predizborne kampanje” u DS-u, a verovatno i u SPS-u, biti u fokusu javnosti pre nego što krene priča o predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track