EVROPSKA UNIJA OSUĐUJE NAPAD NA SRPSKOG PREMIJERA: Moramo da koristimo reči, a ne kamenje
Foto: Profimedia

Evropski funcioneri zgroženi

EVROPSKA UNIJA OSUĐUJE NAPAD NA SRPSKOG PREMIJERA: Moramo da koristimo reči, a ne kamenje

Politika -
Šaljem izraze solidarnosti Vučiću koji je iskazao hrabrost odlazeći u Srebrenicu. Mir se može postići jedino pomirenjem, napisala je Federika Mogerini na svom Tviter nalogu

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila je danas izraze solidarnosti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog napada na njega u Potočarima, a više evropskih funkcionera osudilo je napad. “"Šaljem izraze solidarnosti Vučiću koji je iskazao hrabrost odlazeći u Srebrenicu. Mir se može postići jedino pomirenjem", napisala je Mogerini na svom Tviter nalogu.

Pre nje, napad na premijera na komemoraciji za srebreničke žrtve osudio je generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland, a njemu su se pridružili i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i poslanica Tanja Fajon . “

"Osuđujem današnji napad na premijera Vučića. Potočari bi trebalo da budu mesto za promišljanje i pomirenje, a ne za nasilje"”, napisao je Jagland, takođe putem tvitera.

Komesar Han je putem svog tu poruku retvitovao (ponovio), a nešto ranije danas i sam je reagovao na napad rečima da komemoracija predstavlja pružanje rukei da se dostojanstvo i poštovanje moraju očuvati. Han je u toj poruci “tagovao” (označio) Vučića kako bi pojasnio da je to njegov komentar na današnji incident. Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je i sama prisustvovala komemoraciji,je poručila da se gnuša napada.

"“Moramo da koristimo reči, a ne kamenje"”, poručila je ona preko tvitera. Delegacija i premijer napadnuti su danas brutalno kamenicama, cipelama i flašama sa vodom, a neki su pozivali na njegovo ubistvo. Vučić je pogođen u glavu, naočare su mu slomljene.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track