EVROPSKI KOMESAR RAZOČARAN Han: Nerviraju me zapaljive izjave pojedinih lidera u regionu
Foto: Tanjug/EU

Brisel

EVROPSKI KOMESAR RAZOČARAN Han: Nerviraju me zapaljive izjave pojedinih lidera u regionu

Politika -

BRISEL - Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Briselu da je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, te poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promenu granica.

Komesar Han je nakon razgovora sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem izjavio da ne sme biti odlaganja u procesu pridruživanja.

"Uvereni smo da će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim da pohvalim i zbog liderstava u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa", rekao je on novinarima.

Han je izrazio razočarenje zbog "zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu" i upozorio da se takve izjave mogu "obiti o glavu" onima koji ih izgovaraju.

"Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne", naglasio je Han.

On je naveo da Evropljani imaju jak interes da u regionu vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusedske odnose i zajednički rad.

"Ako neko misli da ovakve izjave mogu da stvore pristisak na EU, to je velika grešaka. To se lako može 'razbiti o glavu' pošiljaocu tih poruka", rekao je Han.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, evropski komesar očekuje da se delegacije uskoro ponovo sastanu.

Izostanak sastanaka i na političkom i na tehničkom nivou još od februara Han pripisuje zauzetosti zbog izborne kampanje u Srbiji, ali veruje da je u interesu svih da se nastavi dijalog i da naredni sastanak bude veoma brzo.

On je još jednom čestitao Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika Srbije, navodeći da je ustavni okvir jasan, te da je budući predsednik više puta ponovio da ga poštuje i da ga neće menjati.

"Ono što je sada važno jeste da dođe do rekonstrukcije vlade. U svakom slučaju, i većina i politička situacija u Srbiji su jasne", primetio je Han.

Ističe pri tome da je važno da se uspostavljanjem nove vlade uspostavi konstruktivna saradnja budućeg predsednika sa novom vladom, da se omogući nastavak rada na unutrašnjim reformama u Srbiji i da se nastavi dijalog s Prištinom.

Upitan da prokomentariše proteste koji se nakon predsedničkih izbora održavaju u Srbiji, komesar Han je izjavio da se od svih zemalja kandidata očekuje da obezbede mogućnost svima da izraze svoja viđena i eventualne zabrinosti.

"Pravo svih je da budu u mogućnosti da demonstriraju ako se to sprovodi na miran način. Mislim da je zadatak vlast da reaguju na adekvatan način i razmotre pitanja sa narodom. Zemlji je potreban ujedinjeni pokret usmeren ka njenoj evropskoj perspektivi. U tom cilju smatram da su vlasti u kontaktu sa demonstrantima i da će pokušati da razjasne i reše stvari", zaključio je evropski komesar za pregovore o prošifrenju Johanes Han.

(Foto: Tanjug/EU)

DAČIĆ DANAS U BRISELU: Sa Hanom o poglavljima za Srbiju i situaciji na Balkanu

SKANDALOZNA IZJAVA I HAŠIMA TAČIJA: Ako EU zatvori vrata Kosovu, Albanci će živeti u jednoj državi

(KURIR TV) VUČIĆ ODGOVORIO RAMI I TAČIJU: Velika Albanija samo pusta želja

PRETNJA EDIJA RAME: Ako nas ne prime u EU, ujedinićemo se s KOSOVOM!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Ekskluzivno slike Bariča nakon masakra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja