(KURIR TV) EVROPSKI KOMESAR U POSETI BEOGRADU: Vučić i Han potpisali ugovor za reformu javne uprave
Foto: Stefan Jokić

Ceremonija u EU info centru

(KURIR TV) EVROPSKI KOMESAR U POSETI BEOGRADU: Vučić i Han potpisali ugovor za reformu javne uprave

Politika -

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas je u Beogradu, zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, prisustvovao ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.

Svečanost u EU info centru Kurir TV je prenosio uživo.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Henoveva Ruis Kalavera potpisale su Finansijski ugovor.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Usledilo je zajedničko obraćanje javnosti evropskog komesara Johanesa Hana i premijera Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je istakao da ugovor, koji je danas potpisan, od velikog značaja za Srbiju i da je on zato veoma zahvalan na podršci EU.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

"Naš razvoj je na uzlaznom putu i mi ga moramo učiniti stabilnim. Imamo finansijsku konsolidaciju i budžetski deficit i sve su to bili uslovi da bi nam EU dodelila ovih 80 miliona evra. Na dobrom smo putu i biće nam još bolje, a na tom putu računamo na EU", objasnio je Vučić.

Na pitanja novinara dodao je da će se kasnije odlučivati o tome da li će se vanredni parlamentarni izbori održati na proleće, kada i predsednički.

"Imamo još mnogo posla, o eventualnom održavanju parlamentarnih izbora odlučivaće više ljudi, a u svakom slučaju izborna kampanja biće kratka", rekao je Vučić.

Evropski komesar Han je istakao da je reforma u javnoj administraciji Srbije od velike važnosti i da u tom smislu 80 miliona donacije nije malo, iako efekti neće odmah biti vidljivi.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

"Svi treba da shvate neophodnost tesne saradnje Srbije i EU i današnji ugovor je samo doprinos tome. Na srednji i duži rok to je nezamenjiv i snažan doprinos Unije uklapanju javne administracije Srbije u evropske standarde. Građani će dobiti bolji pristup javnoj administraciji, dobiće šaltere gde se sve obavlja na jednom mestu, ali to će doprineti i vidljivosti i transparentnosti rada državne uprave", naveo je Han.

Pored Vučića, Han će se sreti sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i studentima i predstavnicima akademske zajednice.

VUČIĆ O OPŠTIM IZBORIMA NA PROLEĆE: O tome ćemo kasnije, ali kampanja će biti kratka

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

To je prvi Ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track