FLORANS ARTMAN TVRDI: Mladić ako bude pušten na lečenje u Rusiju izlažiraće smrt
Foto: Printscreen YT

Smatra da mora biti osuđen

FLORANS ARTMAN TVRDI: Mladić ako bude pušten na lečenje u Rusiju izlažiraće smrt

Politika -

BEOGRAD - Bivša portparolka tužilaštva u Hagu Florans Artman kaže da će haški optuženik Ratko Mladić umreti prirodnom smrću u Hagu ili će, ako bude pušten na lečenje u Rusiju, izlažirati smrt, a ukoliko je osoba mrtva - presude nema.

Artmanova misli da će Mladić, ipak, biti osuđen u Hagu jer su, kako je rekla, već utvrđene činjenice tokom postupka u slučaju Radovana Karadžića i nekih drugih prethodnih presuda.

"Lično mislim da će biti osuđen. Mislim da i on to zna i zato hoće to da izbegne", rekla je bivša portparolka tužilaštva u Hagu i dodala da je Mladiću veoma bitno, ne samo da ne bude osuđen, već i da ne budu utvrđene sve činjenice o ratu u Bosni", rekla je Artmanova za RTV Pink.

Ona je taj slučaj uporedila sa slučajem Slobodana Miloševića, koji je, kako je rekla, takođe u trenutku kada je iznošenje dokaza bilo pri kraju i kada sudije treba da se povuku i napišu presudu, činio sve da bude pušten na lečenje u Rusiju.

Mladić sada, tvrdi ona, postupa po istom scenariju.

Inače, Artmanova je ranije u intervjuu za hrvatski Ekspres izjavila da je Milošević sam trovao ne bi li sebi pogoršao zdravstveno stanje i bio pušten na lečenje u Rusiju. "Plašim se da će presuda Radovanu Karadžiću biti poslednja, zato što će Mladić završiti ili prirodnom smrću ili izlažirati smrt ukoliko ode u Rusiju, a ukoliko je osoba mrtva presude nema", rekla je Artmanova.

Zahtevom da ode na lečenje u Rusiju, Mladić želi da izbegne presudu. "Iskreno nisam sigurna da u Rusiji nema lekara koji bi napisao da je on umrio, a da se to i ne dogodi", rekla je Artmanova.

(Tanjug/Pink/Foto: printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja