HAN U BEOGRADU: Srbija pokazala odanost evropskom putu

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva u poseti

HAN U BEOGRADU: Srbija pokazala odanost evropskom putu

Politika -
BEOGRAD - Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han je u Beogradu da označi otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, što će se desiti u ponedeljak, 14. decembra.
1 / 5 Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

14.10 - Komesar Han sastao se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Bokeljka, gde su precizirali planove o otvaranju prvih poglavlja za pristup Srbije EU.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

13.30 - Han se trenutno nalazi u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih grupa.

Poslanici u Skupštini Srbije saopštili su danas da su tokom sastanka sa Evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom pozdravili otvaranje pregovaračkih poglavlja, ali i zatražili da i poglavlja 23 i 24 budu što pre otvorena.

Komesar je prethodno istakao da je njegova današnja poseta rezultat dugotrajnih pregovora sa Srbijom.

"Naporno smo radili sa srpskom vladom da se otvore prva poglavlja i snažno čestitam Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću na tom uspehu. To je prekretnica, ali i ohrabrenje da se snažno nastavi sa reformama. Ovo je samo početak, sada na putu Srbije ka EU ulazimo u još intenzivniju fazu" rekao je Han koji je doputovao u posetu Srbiji.

Johanes Han, Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović
Johanes Han, Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Han je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije Han je rekao da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, posebno u sprovođenju reformi, dijalogu sa Kosovom i saradnji sa susedima u regionu. Han je rekao da je "14. decembar početak procesa" i da je "sada potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi" posebno u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja "koja je sa stanovišta EU neprikosnovena".

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se Johanesom Hanom koji je istakao značaj reformi koje se sprovede u Srbiji navodeći da su one važne za modernizaciju Srbije i dobrobit građana. Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije Gojković je ukazala na značaj momenta posete evropskog komesara Srbiji uoči Međuvladine konferencije u Briselu 14. decembra, na kojoj se očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, na osnovu pozitivnog izveštaja Evropske komisije.

Gojković i Han su naglasili važnu ulogu parlamenata u regionalnoj saradnji, u okviru ukupnih procesa evrointegracija. Han se posle susreta sa Gojković obratio narodnim poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Han je dodao da je napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan za dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Han je, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje da će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona biti otvorena u prvoj polovini sledeće godine, ali je dodao da sada nije moguće precizirati kada tačno jer, kako kaže, debata o tome traje.

"Zahvaljujući važnom poslu koji je obavila Srbija, možemo zvanično da potvrdimo ono što smo najavljivali - pre kraja godine će biti otvorena prva poglavlja. To je važan korak jer će otvaranje poglavlja doneti novu dinamiku i ubrzati proces integracija", rekao je komesar Han.

Prema njegovim rečima, nezavisno pravosuđe, borba protiv organizovanog kriminala, podrška slobodi izražavanja i stabilno funkcionisanje demokratskih institucija, uključucjući i one na lokalnom nivou ne mogu se postići preko noći, to je proces koji je apsolutno odlučujući za pregovore u celini.

"U Srbiji je načinjen određeni napredak, ali su neophodni dalji napori kako bi se, na primer, povećala pravna sigurnost, ohrabrile investicije i doprinelo ekonomskom razvoju jer će to koristiti svakom građaninu Srbije", ukazao je on i i istakao da je to i svrha procesa evropske integracije.

Evropski komesar za proširenje dodaje da je Srbija veoma važna EU i da u to ne treba imati ni najmanju sumnju. "Zbog toga mi toliko i investiramo u Srbiju. Ali ipak suština nije u fondovima. Suština je u miru i napretku, u vrednostima. Proces ujedinjena Evrope neće biti završen bez ulaska jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, u evropsku porodicu", zaključuje Han.

Kako je ukazao, u okviru poglavlja 35 potrebno je nastaviti normalizaciju odnosa sa Prištinom i primenu sporazuma do sada postignutih u dijalogu, ali je naglasio da je takođe važno fokusirati se na to koja poglavlja će biti sledeća.

"Otvaranje prvih poglavlja je važno i uzelo je dosta vremena, ali građani Srbije ne treba da se brinu da će sada za sledeće poglavlje biti potrebne još dve godine, jer bi tim tempom pregovori trajali do kraja veka. Sada ćemo imati drugačiju dinamiku", kaže komesar Han.

Kako je naveo, postoji uverenje kod svih da je otvaranje poglavlja 23 i 24 "najbolji način da se bavimo pitanjima vladavine zakona, reforme pravosuđa ili slobode medija".

Prema njegovim rečima, u narednom perodu važno je otvaranje radnih mesta, a važne su i investicije, kao i da ekonomski razvoj bude u centru pažnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track