(FOTO) UZ GARDU I HIMNU: Nikolić dočekao Serđa Matarelu
Foto: Tanjug Tanja Valič

Predsednik Italije u Beogradu

(FOTO) UZ GARDU I HIMNU: Nikolić dočekao Serđa Matarelu

Politika -
Gost iz Rima izjavio danas u Beogradu da Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, jer je to u interesu i EU i stabilnosti regiona
1 / 8 Foto: Tanjug Tanja Valič

BEOGRAD - Predsednik Italije Serđo Matarela doputovao je u posetu Srbiji. Matarela dolazi na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Tradicionalno prijateljstvo i poverenje

Predsednici Srbije i Italije, Tomislav Nikolić i Serđo Matarela, složili su se danas u Beogradu da odnose dve države krasi uzajamno poverenje i prijateljstvo, a Matarela je poručio da njegova zemlja podržava što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU.

"Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje, a dokaz za to je što Italija već duže vreme među tri najveća investitora u srpsku privredu", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Matarelom. Nikolić je izrazio uverenje da kompanije kao što su Fijat, Beneton i Kalcedonija predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje.

Predsednik Srbije je rekao da dve zemlje veže i uzajamno poverenje koje su narodi zajednički gradili dugi niz godina. "Ako nastavimo da radimo zajedno možemo da stvorimo još više prostora za unaprednjenje naše saradnje, za ostvarenje zajednickih projekata i zajedničkih nastupa na trećim tržištima", poručio je Nikolić i dodao da su dve zemlje posvećene boljoj sadašnjosti i izvesnijoj budućnosti svojih građana.

"Imamo snažnu i realnu viziju napretka i saradnje", rekao je Nikolić, zahvalivši se Italiji na podršci u procesu evropskih integracija Srbije, kao i zbog učešća italijanskih vojnika u kontingentu Kfora u zaštiti srpskih spomenika. Italija je, kako je rekao, strateški partner Srbije i pouzdan prijatelj sa kojim smo uvek mogli da otvoreno da razgovaramo. Matarela se saglasio da dve zemlje vezuju dobri odnosi i široka saradnja u brojnim oblastima i izrazio nadu da će ona biti unapređena.

Matarela: Italija za što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU

Matarela je izjavio danas u Beogradu da Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, jer je to u interesu i EU i stabilnosti regiona."Podržavamo stav da treba što pre otvoriti pregovore o pristupanju Srbije EU. To je u interesu EU da bi se održala stabilnost Balkana", rekao je Matarela posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Nikolić je rekao da Srbija i Italija imaju tradicionalno prijateljske odnose i zahvalio Italiji na podršci Srbiji na putu ka EU.

Tada je konstatovano da dve zemlje imaju odlične političke odnose čime doprinose redovni susreti zvaničnika, a šef italijanske diplomatije najavio da će njegova vlada podržati skoro otvaraje pregovaračkih poglavlja.Đentiloni je tada najavio i da se očekuje da leta bude održan i međudržavni samit vlada dveju zemalja.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Povodom Matareline posete, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Treću posebnu sednicu parlamenta u 2015. godini, za sutra, kada će se poslanicima obratiti Matarela.Matarela (73) je izabran za predsednika Italije 31. januara ove godine i na toj funkciji je zamenio Đorđa Napolitana.

Matarela je Sicilijanac, koji je pre toga obavljao dužnost sudije Ustavnog suda, a poznat je po borbi protiv mafije i reputaciji čoveka od integriteta.Nekoliko puta je bio na ministarskoj dužnosti u vladama i desnog i levog centra, a sudija je Ustavnog suda od 2011. godine.Član je Demokratske partije, a u italijanski parlament je ušao nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg predsednika regionalne vlade Sicilije, ubila mafija 1980. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track