(FOTO) VUČIĆ SA PREMIJEROM SOBOTKOM: Moramo više da sarađujemo s privredom Češške!
Foto: TANJUG - Jaroslav Pap

Okrugli sto privrednika dve zemlje u Novom Sadu

(FOTO) VUČIĆ SA PREMIJEROM SOBOTKOM: Moramo više da sarađujemo s privredom Češške!

Politika -
Vučić pozvao je danas češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju
1 / 8 Foto: TANJUG - Jaroslav Pap

NOVI SAD - Premijer Aleksandar Vučić i njegov češki kolega Bohuslav Sobotka razgovaraju danas sa srpskim i češkim privrednicima u Novom Sadu.

Vučić pozvao je danas češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju. Obraćajući se učesnicima okruglog stola, on je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku.

Podsetivši da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra, premijer je rekao da se nada da će za dalju saradnju biti obezbeđana značajnija investiciona saradnja.

"Jedna Litas nije dovoljan i nama je potrebna mnogo veća i šira saradnja", poručio je Vučić.

Privrednicima je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa -0,5 na +0,5 odsto, dok "mi u Srbiji očekujemo da će ići na +1 do 1,2".

Posebno je istakao da smo uspeli da fiskalnom konsolidacijom spustimo fiskalni deficit na nivo ispod Mastrihta, po čemu smo sada među prvih deset zemalja u Evropi.

"Imate potpunu sigurnost za razliku od drugih zemalja gde berze i njihove valute padaju dan za danom", poručio je Vučić češkim privrednicima istakavši da se u Srbiji u tom smislu ponašamo se veoma odgovorno, posvećeno i ozbiljno.

"Beležimo veliki rast industrijske proizvodnje. Ukupan industrijski rast bio je u prvih šest meseci 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost imali smo sušu, i ukupni privredni rast bi bio veći da toga nije bilo", naveo je Vučić, koji je sa češkim premijerom otvorio okrugli sto na kojem učestvuje 40 privrednika iz dve zemlje.

Njima su se obratili predsednici privrednih komora Češke i Srbije Vladimir Dlouhu i Marko Čadež, koji je ukazao na veliki intenzitet u privrednim odnosima dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track