FUNKCIONERI BI SKAPALI NA MINIMALCU: Malo im 21.000 za život!
Foto: Dragana Udovičić

Navikli na više

FUNKCIONERI BI SKAPALI NA MINIMALCU: Malo im 21.000 za život!

Politika -

Za razliku od ministra Aleksandra Vulina, političari priznaju da ne bi mogli da prežive s minimalnom zaradom u Srbiji

Tvrdnju ministra za rad i socijalna pitanja Aleksandra Vulina da bi mogao da preživi na minimalcu od 21.000 dinara političari očigledno ne shvataju previše ozbiljno. Naime, oni gotovo redom tvrde da je nemoguće skrpiti kraj s krajem s tim novcem i da je potrebno bar još toliko da se preživi.Počasni predsednik SPS i bivši ministar Milutin Mrkonjić priznaje da ne bi mogao da živi mesec dana s minimalnom zaradom u Srbiji. Štaviše, tvrdi, niko ne može da preživi mesečno samo s tim novcem.- Ne bih mogao da preživim s minimalcem, to je notorna laž. Niko ne može da preživi s tim. S 21.000 dinara mesečno ne može da se preživi. Ja idem po pijacama, sve vidim, pa bar duplo više para treba da bi moglo da se preživi - kaže ovaj socijalista.Na pitanje s koliko bi on para najmanje mogao da izgura mesec, Mrkonjić kaže:- Nisam merodavan, ja sam trošadžija. Bilo je i kada sam živeo samo od plate. Sad je lakše jer imam penziju i mogu da radim sa strane. Radim kao konsultant u privatnom sektoru. Ali neću da vam kažem koja firma je u pitanju.

Da bi s minimalcem jedva sastavila od prvog do prvog, kaže i zamenica predsednika SPS i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.- Teško, ali udružena s nekim ko ima primanja ili dodatnom, makar i malom zaradom, da - kazala je Dejanovićeva.

Prema rečima potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, kad se mora, sve se može.- Verovatno kad se mora, sve se može, ali ja radim od dvadesete godine i nikad nisam bila bez posla, niti sam bila na minimalcu jer sam radila i po nekoliko poslova u isto vreme. Imam preko 25 godina radnog staža. Dakle, ja sam borac i borim se uvek za više i bolje - poručila je Mihajlovićeva.Podsetimo, Aleksandar Vulin je u intervjuu Kuriru rekao da bi mogao da preživi ceo mesec samo na minimalcu.- Da moram, preživeo bih, baš kao i svi koji žive od minimalca. Nisam ja uvek živeo od ministarske plate, bilo je i boljih i lošijih dana - kazao je Vulin.

Armija očajnihNAJMANJUZARADU IMA 330.000 SRBAProcene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 350.000 radnika prima minimalac. Prema nekim navodima, oko 330.000 njih je u privatnom sektoru, a oko 20.000 u državnom. Međutim, dogovoreno je povećanje od početka sledeće godine, i to za osam odsto. Kako je rekao premijer Vučić, radnici u privatnom i javnom sektoru koji primaju minimalac imaće za osam odsto veću platu od početka sledeće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track