Gašić: Lično sam odlučio da idemo u spasavanje Stefanović: Profesionalac ne bi podigao helikopter
Foto: Marina Lopicic, Dragan Kadic

Ministri o stravičnoj helikopterskoj nesreći

Gašić: Lično sam odlučio da idemo u spasavanje Stefanović: Profesionalac ne bi podigao helikopter

Politika -
Ministar odbrane poručio da ne oseća odgovornost zbog učinjenog. Čelnik policije tvrdi da stručni ljudi treba da odluče o korišćenju letelice

BEOGRAD - Ministar policije Nebojša Stefanović otkrio je juče da je komandant helikopterske jedinice MUP odlučio da policija ne krene u akciju spasavanja bebe jer je procenio da taj zadatak ne može da se obavi. Naime, dodao je, policiji to niko zvanično i nije tražio, a navedena odluka je doneta u komunikaciji načelnika Policijske uprave Novi Pazar i komandanta helikopterske jedinice o tome da li ta akcija uopšte može da se izvede.Stefanović je rekao i da helikopteri MUP nisu adekvatni da lete u uslovima koji su bili tada.- Nikada nam nije bio upućen zvaničan zahtev. To je bila komunikacija našeg načelnika policijske uprave i komandanta helikopterske jedinice, u kojoj je on pitao da li je uopšte moguće i da li policija ima helikopter koji može da leti u noćnim uslovima da bi se spaslo malo dete. Komandant, koji je profesionalac i koji o tome i odlučuje, rekao je da MUP ne može da obavi taj zadatak i da naši helikopteri nisu adekvatni za takve uslove - kazao je Stefanović i dodao da se SNS neće mešati u istragu o padu vojnog helikoptera.

S druge strane, ministar odbrane Bratislav Gašić, gostujući u „Upitniku“ na RTS, rekao je da je lično on, pošto ga je pozvao direktor bolnice u Novom Pazaru, doneo odluku da se krene u misiju spasavanja bebe.- To sam učinio shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i Vojsci - rekao je Gašić. Ministar odbrane je rekao i da ga je brigadni general Predrag Bandić obavestio da postoje svi meteorološki i tehnički uslovi za let i da je posada spremna za zadatak.- Ako me pitate da li osećam odgovornost zbog postupanja i svega što je učinjeno - ne, apsolutno - naglasio je Gašić.

PredsedništvoNIKOLIĆ ODLIKOVAO HEROJEPredsednik Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao heroje stradale u nesreći 13. marta. Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ posthumno su odlikovani: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar dr Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Aleksandar VučićNEKA BUDE DA SAM JA KRIVPremijer Aleksandar Vučić osvrnuo se na tvrdnje generala Bandića da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar od početka bio uključen u akciju spasavanja bebe.- To što u ovoj zemlji izgleda postoji samo jedan čovek koji je u stanju da pokuša da vidi i šumu od drveta, a mnogi šumu od drveta ne vide, i pokušava da kaže da se pogledaju pravi razlozi i da se ne traže krivci u drugima, a taj nesrećnik sam ja, ovi svi drugi prebacuju jedni na druge. Sreća moja pa nisam ni znao da se to dešava tog dana, ali evo opet ću ja nekako ispasti kriv - poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track