GLASANJE UZ SMEDEREVAC I KAFICU: Kod baka Nade (74) se glasa u kuhinji!
Foto: Instagram/Printscreen

GLASANJE UZ SMEDEREVAC I KAFICU: Kod baka Nade (74) se glasa u kuhinji!

Politika -

BEOGRAD - U kući bake Nade Tanasković (74) u Velikom Mokrom Lugu, čak peti put će se odlučivati o tome ko će biti na vlasti.

Nedostatak škola i vrtića za biračka mesta uvešće ponegde glasače u kafane, lokale, garaže, fotografske radnje, ali i kuće običnih građana. Oni koji budu imali sreće zaokružiće broj kandidata srdačno dočekani, skoro ko u poseti rodbini, u idiličnom porodičnom ambijentu.

Zvezdarcima je tako istinski merak da glasaju kod jedne prave domaćice, sa sve uvezanom maramom oko glave. Kako i ne bi bio, kad se ovde pripreme shvataju veoma ozbiljno, čak i mnogo ozbiljnije nego na nekim uobičajenim mestima. Nije to u Ulici Buljubašinih voda samo “dođeš, zaokružiš i ubaciš list”, pa koga briga sad gde i kako.

Sveže bojena bela ograda umesto da se istakne među starijim predmetima, samo je još doprinela isticanju svetle kuće, jedne od većih u kraju, spram okolnih neomalterisanih, u cigli, i stopila se sa jednako belom kuhinjom.

Beli “smederevac”, beli zidovi, pa i takav milje stoje uz malobrojno šarenilo u vidu ćilima. A sve je besprekorno, ni zaprljane tačke.

- Dovela sam majstora da mi okreči gelendere, da bude lepo kad dođu ljudi, ali će posle i meni da ostane tako - pravda se ona i dalje.

Koliko godina unazad dočekuje komšije, kako kaže, ne može da izračuna, a nije baš ni sigurna ni za koje izbore je radila, da li za parlamentarne ili za predsedničke.

- Prođe mi kroz kuću ma kakve stotine - hiljade ljudi! Poznajem ih već sve, a mnogo naroda ovde glasa. Nikada nijednu lošu situaciju nisam imala. A i ljudi iz komisije naučili su se da im ja kuvam ceo dan kafe, pa se grabe koji će kod mene radi - priča raspoložena starica dok nas nudi svežim mekikama, čiji miris, onome ko poznaje narav ove gospođe, dodatno olakšava pronalaženje njene kuće.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Unuk živi sa mnom, na spratu je, ali tog dana mu je to sve dosadno, pa se spakuje i ode kod oca i majke u Boleč - smeje se ona.

Celog života je domaćica i okopava baštu iza kuće, a sada prima muževljevu penziju, na koju dobro dođe svaka para.

- Dobijem oko 5.000 dinara, teško pronalaze ovde ljude koji hoće da iznajme kuću na taj jedan dan - kaže Nada.Nakon celog dana pomaganja i ćaskanja, kako je sve sama spremila, sama i sve raspremi. Ponude se pomagači, ali ova domaćica ostaje verna svojoj ulozi i ne da.

NE PROPUSTITE...

(EPK/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track