VUČIĆ POLOŽIO VENAC: Dosta je podela, pristojna i moderna Srbija bila je i Đinđićev ideal
Foto: Tanjug Danilo Peternek

Premijer i ministri odali poštu

VUČIĆ POLOŽIO VENAC: Dosta je podela, pristojna i moderna Srbija bila je i Đinđićev ideal

Politika -
Počast ubijenom premijeru odali su i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Rasim Ljajić , Kori Udovički , Aleksandar Vulin , Srđan Verbić...
1 / 4 Foto: Tanjug Danilo Peternek

BEOGRAD - Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem, jutros su odali poštu i položili venac na spomen - ploču u dvorištu vlade gde je 12. marta 2003. godine ubijen premijer Zoran Đinđić.Vučić je položio venac na mestu ubistva. Počast Đinđiću odali su i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Rasim Ljajić, Kori Udovički , Aleksandar Vulin, Srđan Verbić...

Vučić je uputio je poruku srpskoj javnosti povodom godišnjice ubistva prvog demokratski izabranog premijera, Zorana Đinđića, koja u celini glasi:

"Na današnji dan pre 12 godina ispred zgrade vlade ubijen je Zoran Đinđić, predsednik Vlade Republike Srbije.Mart 2003. godine zauzeo je svoje mesto na crnim stranicama srpske istorije baš kao i jul 1817. godine, maj 1868. i 1903. i oktobar 1934. U podeljenoj Srbiji, tada su, najčešće baš zbog tih podela, ubijani lideri, kraljevi i politički protivnici.I nijedno od tih ubistava Srbiji nije donelo ništa drugo do novih ubistava i novih podela.

Baš zato, danas na godišnjicu smrti čoveka, koji je tvrdio da će Srbija biti onakva kavku je sami napravimo, vreme je da prestanemo da se delimo, bar oko onoga što je bio cilj svakoga ko je u našim podelama položio svoj život. Pristojna, normalna i uređena država u kojoj različita mišljenja izazivaju polemiku a ne smrt bila je svakako ideal i Zorana Đinđića.Takođe, vreme je i da svim istorijskim ličnostima odamo počast, bez obzira na to da li smo bili istomišljenici ili ne. Na taj način odajemo počast i samoj istoriji, prihvatamo je, a ne sudimo joj, i omogućavamo sebi da idemo napred, bez podela.

Srbija nema više snage za deobe na karađorđevićevce i obrenovićevce, partizane i četnike, zapadnjake i istočnjake.Oni su naša istorija, istovremeno i teška, tragična i svetla, samim tim i važna, ali danas je Srbiji najvažnija budućnost.Važno je kakvu ćemo zemlju da stvorimo, onu u kojoj je najvažnije šta se dogodilo 1945. ili onu u kojoj je bitno šta će se dogoditi 2045.

Onu, u kojoj ćemo se podeljeni, vratiti unazad, ili onu, u kojoj ćemo, zajedno, da idemo napred.Istorija, i svi koji su u njoj, odavno više ne pitaju šta mislimo, ni kako smo podeljeni.Ali zato, svakoga dana, svi zajedno ti istorijski velikani i žrtve srpskih sukoba pitaju šta smo uradili.Zajedno treba da im i odgovorimo.Naš odgovor je budućnost, naš odgovor je pristojna, moderna i uređena Srbija. Slobodna Srbija.Vlada Srbije, i ja, kao njen premijer, upucujemo izraze iskrenog poštovanja porodici i prijateljima Zorana Đinđića".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track