HAG KONAČNO PRIZNAO: Slobodan Milošević nije kriv za ratne zločine!
Foto: Profimedia

Isplivale činjenice o Slobodanu Miloševiću

HAG KONAČNO PRIZNAO: Slobodan Milošević nije kriv za ratne zločine!

Politika -

Sudsko veće Haškog tribunala, koje je Radovana Karadžića osudilo na 40 godina zatvora, u istoj presudi posthumno oslobodilo optužbi bivšeg predsednika SRJ za ratne zločine u BiH, ali taj podatak je zataškan

BEOGRAD - Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu posthumno je oslobodio bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića optužbi za navodne ratne zločine u Bosni i Hercegovini! To proističe iz presude Radovanu Karadžiću, iako se Haški tribunal nije zvanično oglasio povodom Miloševića.U presudi Sudskog veća, koje je bivšeg predsednika bosanskih Srba Radovana Karadžića osudilo na četrdeset godina zatvora, zaključeno je jednoglasno da pokojni Milošević nije odgovoran za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Deset godina nakon smrti Miloševića, potpuno neprimetno, slučajno ili namerno, prošla je informacija da je Milošević u presudi Radovanu Karadžiću 24. marta 2016. oslobođen optužbi za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a sve to nalazi se na 1.303. strani presude od 2.950 strana, gotovo neprimetno i zabašureno. Verovatno neko nije želeo da se to sazna, pa su sakrili u opširnoj presudi Karadžiću - rekao je američki istraživač Endi Vilkokson za medije.U presudi se ističe da veće smatra da nije bilo dovoljno dokaza da se Slobodan Milošević složio s planom „trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija bosanskih Srba“.Novinar Nil Klark je na portalu Raša tudeja objavio da je jedna od najviše satanizovanih osoba našeg doba nevina i da nije odgovorna za ratne zločine koji joj se pripisuju, pa se zapitao zbog čega se ta informacija nije pojavila na naslovnim stranama svetskih medija.- Čak je i ICTY tu informaciju zakopao duboko među 2.590 stranica pratećih dokumenata uz presudu lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je u martu osuđen za genocid (u Srebrenici), druge ratne zločine i zločine protiv čovečnosti - rekao je Klark.Podsetimo, Slobodan Milošević je 1. aprila 2001. uhapšen u Beogradu, a 28. juna iste godine izručen je Haškom tribunalu. Pet godina kasnije preminuo je u zatvoru.N. G.

Branislav TapuškovićNEMA DOKAZA PROTIV MILOŠEVIĆAAdvokat Branislav Tapušković potvrdio je informaciju koja se pojavila u medijima.- Najvažnije je da u ovom postupku nisu našli nijedan dokaz da je Slobodan Milošević imao bilo kakve veze s tim zločinačkim udruženjem. Taj analitičar je zaista izdvojio iz presude sve ono bitno što Miloševića praktično čini nevinim u tom postupku za događaje u Bosni - rekao je Tapušković za medije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track