Han: Srbija sama odlučuje kako će usklađivati spoljnu politiku sa EU
Foto: Reuters

Želi da nas podrži

Han: Srbija sama odlučuje kako će usklađivati spoljnu politiku sa EU

Politika -
Srbija kao kandidat za članstvo u EU treba postepeno da usklađuje spoljnu politiku sa EU ali je na Srbiji kao suverenoj zemlji da odluči kojom brzinom će to da čini

BEOGRAD - Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbija na dobrom putu i da on želi da je podrži u naporima da promoviše svoju privredu i ekonomski razvoj.

Han je rekao da je Srbija kao kandidat za članstvo u EU treba postepeno da usklađuje spoljnu politiku sa EU ali da je na Srbiji kao suverenoj zemlji da odluči kojom brzinom će to da čini i kojom brzinom će da napreduje.

Na pitanje novinara da li ima prepreka da Srbija otvori pregovore o poglavljima u narednim nedeljama, Han je odgovorio "na dobrom smo putu, o tome smo pričali sa kolegama i prijateljima iz srpske vlade"."Verujem da ćemo napredovati, ali sve zavisi od mapa puta koje moraju da se predstave i u zavisnosti od toga uslediće naredni koraci", najavio je Han.

We'll continue supporting #Serbia on its #reform path tow. #EU accession. It's not only about transposit.of acquis, but boosting economy 2/2

— Johannes Hahn (@JHahnEU) November 20, 2014

Han, koji je završio posetu Srbiji, koja je njegova prva stanica posle izbora na tu funkciju, istakao je da je ono što je čuo "zvučalo zaista obećavajuće, a da je sada na ekspertima da provere sve izbliza.Upitan o poglavlju 35, koje je u vezi sa napretkom u dijalogu sa Prištinom i da li ima razumevanja za to što Beograd nema s kim da pregovara, Han je odgovorio da je situacija jasna, da trenutno na Kosovu nema nove vlade i dodao "nadamo se da će je biti uskoro". "Ali, postoji sporazum o onome što treba da se uradi i ima mnogo tačaka koje možete da uradite sami", rekao je Han. "Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi, i u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces", najavio je Han. Han je istakao da "Srbija mora progresivno da usklađuje spoljnu politiku sa onom u EU i na Srbiji je kako će da napreduje, koja je brzina, to odlučuje sama zemlja kandidat".

Na pitanje da li Brisel ima razumevanja za poziciju Beograda, koji je opredeljen za evropski put, ali ima ekonomske veze sa Rusijom, Han je odgovorio "mi sve razumemo, ali i ekonomske veze sa EU su takođe veoma jake" i dodao "da su dve trećine svih stranih investicija u Srbiji iz zemalja EU".

"Dve trećine uvoza i izvoza ide u zemlje Unije, to su, takođe, jake veze. Ali, još jednom, Srbija je suverena zemlja, odlučuje sama, i o brzini. Mi pregovaramo, i uvek ima nekih uslova, ako se ispune, mi smo srećni", rekao je Han.Povodom njegove nedavne izjave da će ekonomska pitanja biti stavljena u prvi plan kada je reč o kandidatima za članstvo, a da Unija umesto donacija, treba da se orijentiše na investicije, Han je rekao da bi voleo da promeni filozofiju odakle dolazi novac - od toga "mi trošimo novac", do toga "mi ulažemo novac".

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ulažemo u ljude, regione, zemlje i cilj je da dobijemo nešto nazad. Ne mislim u finansijskom smislu, nego da se poveća blagostanje, poboljšaju uslovi života, da ljudi imaju perspektivu, da poboljšamo život srpskih građana tako što ćemo investirati", kazao je Han.

"Ako zajedno uspemo da privučemo strane investitore da dođu u Srbiju, da kupe postojeće fabrike, ili otvore nove, da otvore radna mesta, to je najodrživiji pristup, zato se za to zalažem", istakao je Han.Govoreći o budućnosti regionalnih projekata, koji su predstavljeni pre nekoliko meseci u Berlinu, poput autoputa Niš - Priština Han je ocenio da je takav pristup važan i da je zahvalan na toj inicijativi Berlinu i Beču, gde će biti sledeća konferencija.

"Mora da se ojača povezanost, ako povezujemo zemlje, povezujemo ljude i stvaramo bolje uslove života, što dovodi do održivog mira u regionu", kazao je Han. Na pitanje novinara o njegovoj izjavi da će sa zadovoljstvom otići na fudbalsku utakmicu Srbija - Albanija sledeće jeseni i da li je to dovoljno vremena da se spuste tenzije na relaciji Beograd - Tirana, Han je odgovorio da je to "i više nego dovoljno".

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track