HAOS: Dverima i DSS za cenzus fali pola čoveka!
Foto: Tanjug

Opozicija pozvala građane da podrže desnicu

HAOS: Dverima i DSS za cenzus fali pola čoveka!

Politika -

Lider DS Bojan Pajtić apelovao na građane da glasaju za koaliciju Sande i Obradovića

Cirkus oko izbornih rezultata i prelaska cenzusa i dalje se nastavlja! Osim koalicije DSS-Dveri, na iglama će biti i SDS-LDP-LSV, koji će morati da se krčkaju još pet dana, koliko je ostalo do ponavljanja izbora na 15 mesta!Nakon konačnog prebrojavanja glasova u RIK, ispostavilo se da su DSS-Dveri ispod cenzusa za tačno jedan glas, dok je koalicija SDS na staklenim nogama za 788 glasova!Reagujući na takav rasplet, sve opozicione stranke pozvale su birače u subotu ispred RIK na protest, a lider DS Bojan Pajtić pozvao je svoje glasače da glasaju za DSS-Dveri!Naime, nakon što su i poslednji glasovi prebrojani, objavljeno je da je na izborima glasalo ukupno 3.770.695 birača. To praktično znači da je za prelazak cenzusa i ulazak u parlament potrebno 188.534,75 glasova, to jest pet odsto glasova. Kako je u pitanju decimala, za cenzus je potrebno 188.535, a Tadićeva koalicija osvojila je ukupno 189.323 glasa, što znači da je prešla cenzus za 788 glasova. Međutim, ako na izbore u preostalim opštinama izađe više od 80 odsto građana, to bi značilo preokret situacije za listu SDS, koja bi tada mogla da padne ispod cenzusa.Zbog cele te zbrke oko rezultata DSS-Dveri, koalicija SDS-LDP-LSV, pokret Dosta je bilo i DS sastali su se u petak, pozvali na protest u subotu u 13 sati ispred RIK, a Pajtić je uputio svoje birače za koga da glasaju.- Naši podaci se slažu sa ostalim podacima opozicije. Obratićemo se evropskim institucijama, a pozivamo SPO, Rasima Ljajića i Velimira Ilića, s kojima smo se borili zbog istih stvari, da nam se pridruže i odbrane demokratiju - rekao je Pajtić.Ljajić je odmah odgovorio da će SDPS ostati lojalan SNS, a Nova Srbija da neće učestvovati u protestima opozicije. SDS je pozvao svoje pristalice na protest.

Makljaža u sedištu RIK Boško Obradović pobesneo zbog pada ispod cenzusa
Makljaža u sedištu RIK Boško Obradović pobesneo zbog pada ispod cenzusa

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić tvrdi da je SNS pokrao 300.000 glasova:- Vučić je brutalno pokrao izbore i pokušava da 200.000 glasova koje smo mi osvojili pretoči u svoje mandate. Imamo dokaze da je pokradeno ukupno 300.000 glasova.Predsednik Dveri Boško Obradović ukazao je da im cenzus zavisi od 500 do 1.000 glasova.- Ne borimo se za cenzus, već protiv krađe. To ne sme da prođe nekažnjeno - rekao je on.Analitičar Milan Nikolić kaže da je glasove teško komentarisati dok ne izbori ne ponove:- Da je bilo dosta čudnih stvari i igranja s glasovima, bilo je. Ko je kriv, trebalo bi da se ustanovi jednovrsnom parlamentarnom istragom. Prema ispitivanju javnog mnjenja, Čeda-Boris-Čanak su bolje stajali od Dveri-DSS, ali to je jedna mera stvari, a druga mera su direktni glasovi.

Haos na sedniciOBRADOVIĆ NASRNUO NA ČELNIKE RIKKada je RIK u petak rano ujutru saopštio da je koalicija DSS-Dveri ispod cenzusa, iznervirani Boško Obradović verbalno je napao predsednika Dejana Ðurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.- Kako vas nije sramota, smete li pred narod... - uzvikivao je Obradović sa balkona. U međuvremenu je došlo i do koškanja s članovima RIK. Incident je prekinut pošto su Ðurđević i Kovačević napustili prostorije. Iako su neki mediji objavili da je fizički nasrnuo na članicu RIK, Obradović je za Kurir rekao da nije bilo nikakvog fizičkog obračuna i da je sukob bio verbalan.- A tek će biti verbalan ako RIK nastavi po svom. Ovo je neviđeni skandal, najveća izborna krađa dosad - upozorio je Obradović.

SNS uzvraća udaracMARTINOVIĆ: KRIVIČNE PRIJAVE OPOZICIJIReagujući na izjave lidera opozicije, funkcioner SNS Aleksandar Martinović najavio je da će podneti krivične prijave protiv lidera opozicije zbog „pokušaja manipulacije izbornim procesom“. Kako je rekao, prijave će biti podnete protiv lidera DS, DSS, Dveri i pokreta Dosta je bilo - Bojana Pajtića, Sande Rašković Ivić, Boška Obradovića i Saše Radulovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track