NE DAJU SRBIMA U SUVU REKU Albanci na juriš hoće da probiju kordon policije u Mušutištu!
Foto: Printscreen

Srbi su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta

NE DAJU SRBIMA U SUVU REKU Albanci na juriš hoće da probiju kordon policije u Mušutištu!

Politika -

Raseljeni Srbi su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila! Do sada je uhapšeno 20 Albanaca koji su protestvovali, dok među Srbima koji čekaju u autobusima ima puno preplašene, male dece.

Kako saznaje iKos.rs, pripadnici Rosu intervenisali su kako bi uklonili okupljene Albance, pri tome su upotrebili suzavac i palice, a 20 Albanaca je privedeno. Više njih je povređeno.

Prema pisanju portala "Kallxo.com" policija je uspela da odblokira ulicu u kojoj su rano jutros izašli meštani Mušutišta kako bi se usprotivili poseti Srba koji su živeli u ovom selu. Nakon intervencije policije demonstranti su prebačeni u centar sela i tako je otvorena ulica za prolaz autobusa sa Srbima. Ulica do pravoslavne crkve u Mušutištu je otvorena i očekuje se dolazak Srba. Međutim, Albanci su na juriš krenuli na kordon. Pročitajte više na: http://www.info-ks.net/vijesti/kosovo/68820/protesti-u-musutistu-uzivo

Policajci u opremi za razbijanje demonstracije sa šlemovima i štitovima.

Foto Printskrin
Foto Printskrin

Naime, veliki broj raseljenih krenuo je danas u selo Mušutište kako bi na temeljima porušene Crkve Boogorodice Odigitreje obeležili praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velike Gospojine. Srbi skoji su stiglinadomak Mušutišta, čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

 Foto Ikos.rs
Foto Ikos.rs

Raseljeni su krenuli sa tri puna autobusa, a u jednom o njih je i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji će zajedno sa raseljenima prisustvovati obeležavanju Velike Gospojine.

Ministar je osudio je incident i tom prilikom izjavio da ovo ne vodi povratku, da Albanci na ovaj način pokazuju da Srbi nisu dobrodošli ovde ali da će ministarstvo biti uporno i neće odustati od povratka u Mušutište, izjavio je Jevtić za portal iKos.rs.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika velike Gospojine.

Na licu mesta nalaze se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su, kako javlja Tanjugov reporter s lica mesta, uhapsili par demonstranata i pokušavaju da oslobode prolaz Srbima.Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole "UČK, UČK".Oko 150 raseljenih Srba nalazi se u tri autobusa i čekaju rasplet situacije.Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana. Početak liturgije je bio najavljen za 8.30 časova.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova najavljeno je da će liturgiji prisustvovati ministar Dalibor Jevtić, koji bi zajedno sa raseljenim Srbima iz Mušutišta trebalo da stigne autobusom do temelja porušene crkve Bogorodice Odigitrije.Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža pozivali su prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas od 7.00 do 22.00 časa svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.Služenje liturgije za danas je najavljeno i u Crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici povodom slave te srpske svetinje, a u organizaciji Udruženja Đakovčana.

Tanjug/Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track