HARADINAJ SPREMA KRVOPROLIĆE: Poubijajte i spalite Srbe ako me izruče iz Francuske!
Foto: Profimedia

Strogo poverljivo

HARADINAJ SPREMA KRVOPROLIĆE: Poubijajte i spalite Srbe ako me izruče iz Francuske!

Politika -

Naši obaveštajci došli u posed informacija da su braća Haradinaj isplanirala napad u enklavama i upad na sever Kosova ako bivši vođa OVK bude izručen iz Francuske

Cilj je etničko čišćenje Srba u južnoj pokrajini, a organizatori krvavog plana su braća Haradanaj, saznaje Kurir u bezbednosno-obaveštajnim strukturama. Naš sagovornik tvrdi da su do ovog saznanja naše službe došle u proteklih nekoliko dana.Spisak Srba- Mozak svega je Ramuš, koji u Francuskoj čeka odluku suda o izručenju. On je u stalnom kontaktu sa bratom Dautom, koji na terenu uveliko priprema pakleni plan - objašnjava naš izvor.Prema njegovim rečima, naše službe su došle u posed informacija da se pravi spisak Srba koji žive u enklavama, s ciljem da se upadne u njihove domove i spale im se kuće.- S druge strane, plan za sever Kosova je da Albanci zajedno sa specijalnim snagama ROSU na silu uđu. Ukoliko Srbi pruže otpor, Haradanijevo naređenje glasi - odmah ih likvidirati! Naime, on je jasno poručio: „Ako treba, sve ih poubijajte i spalite, ali ja ne smem da kročim na tlo Srbije.“ Međutim, braća Haradinaj su aktivna i u Francuskoj. Toj zemlji stižu ozbiljne pretnje od albanskog lobija, koji na sve načine pokušava da spreči izručenje Haradinaja Srbiji - otkriva izvor Kurira.

Podsetimo, Daut Haradinaj je najpre najavio etničko čišćenje Srba, a potom poručio da će Beograd dobiti isti odgovor kao 1999. ako njegov brat bude izručen. Na njegove pretnje reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji traži otvorenu i jasnu osudu međunarodnih predstavnika i institucija.Đurić: Osudite pretnje- Upozoravam na upotrebu sve oštrije retorike i čak otvorenih pretnji srpskom narodu u ekstremnim albanskim krugovima na KiM. Iskustvo nas je naučilo da je verbalno nasilje nad Srbima na KiM uvek prvi korak ka ozbiljnijim nasrtajima - poručio je Đurić.Inače, Nacionalna oslobodilačka vojska, albanska teroristička organizacija, zapretila je juče dizanjem u vazduh suda u Tetovu. Pismo s pretećom porukom bilo je potpisano sa OVK, ali je nakon pregleda zgrade suda utvrđeno je da je pretnja bila lažna.

UJEDINJENI Celo Kosovo uz Haradinaja TAHIRIJEVA UCENJUJE NASTAVKOM DIJALOGAI kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri uključila se u odbranu Ramuša Haradinaja. Ona je izjavila da dijalog Beograda i Prištine ne može biti nastavljen dok se Haradinaj ne vrati na Kosovo.- Dijalog sa Beogradom može da se nastavi tek posle oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo, a pošto skupština Kosova ukine rezoluciju o prekidu pregovora - kazala je ona.Na njene reči odgovorio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.- Neprihvatljivo je i nerazumljivo ovakvo protivljenje prištinskih zvaničnika vladavini prava i stvaranju preduslova za budućnost Srba i Albanaca. Izostanak dijaloga šteti ekonomiji Kosova i svim građanima koji žive na tom prostoru - naveo je Kozarev.

ČinjeniceHRONOLOGIJA- Haradinaj je uhapœen 4. januara u Francuskoj po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999.- Sud ga je 12. januara pustio da se brani sa slobode dok se ne odluči o zahtevu Srbije za ekstradiciju- On se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta, ali je odluka odlagana. Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o čisto političkom procesu koji se vodi protiv njega- Sud je 6. aprila još jednom odložio donošenje odluke o izručenju i novi pretres zakazao za 27. april- Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004, a Haški tribunal ga je 2012. oslobodio

Ivica DačićOPASNE IZJAVEIvica Dačić kaže da je situacija zabrinjavajuća.- To je dokaz kakva mržnja i nasilje vladaju kod kosovskih Albanaca. To su veoma opasne izjave i zabrinjavajuće je da EU kao i uvek ćuti - izjavio je Dačić za Kurir.

ZLOČINAC DAUT HARADINAJ PRETI: Srbi, ne igrajte se, ponoviće se 1999!

Poklon dodatak

DANAS U KURIRU: Gurman vam otkriva sve što treba da znate o uskršnjim običajima

U današnjem poklon dodatku Gurman možete pročitati sve o običajima koji se vezuju za najveći i najvažniji hrišćanski praznik, dan kada se proslavlja vaskrsenje Isusa Hrista.

Otkrivamo vam sve o običajima farbanja jaja, od tradicionalnih tehnika sa lukovinom do modernih načina ukrašavanja.

Pomoći ćemo vam da pripremite i ukrasite trpezu, i da ovaj praznik učinite posebnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track