HIT: Šešelj lažni invalid prima platu ali i penziju!
Foto: Dragan Kadić

Lider SRS proglašen radno nesposobnim

HIT: Šešelj lažni invalid prima platu ali i penziju!

Politika -

Petočlana komisija još 2012. u Hagu utvrdila da radikal nije sposoban za rad i od tada je on zvanično invalidski penzioner sa 43.000 dinara mesečno

Komisija koja lovi lažne invalide mogla bi da zađe i među skupštinske klupe, jer bi tamo ulovila najmanje jednog radno sposobnog invalidskog penzionera. Poslanik radikala Vojislav Šešelj sam je sebe prijavio da bez osnova prima invalidsku penziju jer više nije radno potpuno nesposoban, kako je to 2012. utvrdila komisija Ministarstva zdravlja.Poseban slučaj- Tada je petoro lekara u komisiji utvrdilo da sam 100 odsto invalid i proglasili su me invalidskim penzionerom. Međutim, po povratku u Srbiju, moje zdravstveno stanje je drastično poboljšano, nemam srčane probleme i u solidnom sam stanju. Nisam se nikome obraćao, niti se meni neko obraćao zbog te penzije, ali javnost se mogla uveriti da se stepen moje invalidnosti u najmanju ruku okrnjio. Svakako nisam stopostotni invalid - objašnjava Šešelj.Lider radikala u ovom trenutku je zaista poseban slučaj, jer ga država registruje i kao potpunog invalida, i kao radno sposobnog narodnog poslanika. Tako se Šešelju po oba ova osnova iz državne kase istovremeno isplaćuje invalidska penzija od 43.000 i poslanička plata od oko 100.000 dinara. Ipak, on poslaničku platu ne navodi u imovinskoj karti.- Nisam je prijavio jer mi još nije bila legla. Evo, upravo sam primio 46.000 dinara i, kako su mi rekli, to je prva polovina. A kolika mi je cela plata, ja pojma nemam - rekao nam je Šešelj, koji u imovinskoj karti nema prijavljen ni automobil niti nekretnine.PIO: Poštujemo zakonVlada Srbije je, inače, usred velike akcije revidiranja invalidskih penzionera, koju predvodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako nam je rečeno, operativni deo revizije radi Fond PIO, kojem smo se juče obratili da nam raspetlja slučaj radno nesposobnog poslanika Vojislava Šešelja.Iz Fonda PIO kažu za naš list da Šešelj može biti pozvan na kontrolni pregled, a objašnjenje je još zamršenije.- Invalidska penzija se ostvaruje na osnovu potpunog gubitka radne sposobnosti, što utvrđuje organ veštačenja Fonda PIO na osnovu medicinske dokumentacije i neposrednog pregleda osiguranika. U slučaju kada postoji mogućnost da dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, određuje se kontrolni pregled. Fond PIO u svom radu odgovorno i dosledno primenjuje zakonske propise, kako iz oblasti medicinskog veštačenja, tako i iz oblasti ostvarivanja prava - piše u odgovoru.

OmaškaSEKRETARICA ZABORAVILA SILNE DOLAREŠešelj je uspeo i da za sedam dana promeni svoje imovinsko stanje, pa su na portalu Agencije za borbu protiv korupcije objavljene dve njegove imovinske karte. U prvoj, koju je predao 1. jula, on nije prijavio uloge u bankama, ali je to korigovao.- Sekretarica koja mi je popunjavala imovinsku kartu je pogrešila i morali smo to da ispravljamo. Imam 70.000 američkih dolara u Njujorku i 117.000 australijskih dolara u Australiji - kaže lider SRS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track