Hrvatski građanski forum: Srbiji smo bitni samo pred izbore
Foto: Marina Lopičić

Manjinske stranke u Vojvodini

Hrvatski građanski forum: Srbiji smo bitni samo pred izbore

Politika -
BEOGRAD - Partije većinskog (srpskog) stanovništva bave se pitanjem manjinskih zajednica samo pred izbore, izjavio je predstavnik Hrvatskog građanskog foruma Tomislav Stantić u Subotici na skupu o zastupljenosti manjina u vlasti.

On je kazao da su same stranke nacionalnih manjina segregirane, a da "državi odgovara da ima rascepkano nacionalno-manjinsko političko telo, i da se to nedavno dogodilo i među vojvođanskim Mađarima".

Predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Ivan Ušumović ocenio je Srbija morala da sprovodi potpisane ugovore sa susednim državama kada je reč o nacionalnim manjinama.- Međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije garantuje jedno poslaničko mesto predstavniku Hrvata u Skupštini Srbije. Međutim, ni za ove izbore neće biti promenjen izborni zakon, a bez političke volje na nivou države taj sporazum neće biti moguće sprovesti" - rekao je Ušumović.

Predstavnik Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić rekao je da bi postojanje stranaka nacionalnih manjina trebao da bude prvi korak ka njihovoj integraciji u društvo kroz saradnju sa većinskim strankama.Predstavnik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Čaba Šepšei rekao je da je politika Srbije prema nacionalnim manjinama "uvek bila ista: asimilacija".

- Stalan pad broja pripadnika nacionalnih manjina govori sam za sebe o politici ove države prema tom pitanju - kazao je Šepšei.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track