HUŠKAČ VIŠE NE BIRA SREDSTVA: Bernar Anri Levi INSCENIRAO napad da bi bacio ljagu na SRBE?!
Foto: Tanjug Rade Prelic

Sukob u dvorani Kulturnog centra uzburkao javnost

HUŠKAČ VIŠE NE BIRA SREDSTVA: Bernar Anri Levi INSCENIRAO napad da bi bacio ljagu na SRBE?!

Politika -

Francuski filozof Bernar Anri Levi napadnut je u sredu u dvorani Kulturnog centra, kada je trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma Pešmerga, tako što je dobio parče torte u lice nekoliko sekundi nakon što je počeo da se obraća publici. Ipak, nije isključeno da je čitav napad inscenirao Levi lično...

On je i danas nastupio na tribini u okviru festivala "Beldoks", i to ni manje ni više nego sa tortom ispred sebe!

Iako je pretpostavka da je, uz povike "Ubico, napusti Beograd" i "Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO", troje levičara pripadnika SKOJ-a juče prekinulo njegov govor, identičan incident koji se odigrao pre pune 23 godine u Kanu ostavlja prostora za sumnju da pomenuti filozof planski scenira napade samo kako bi bacio ljagu na Srbe.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na ovu mogućnost je indirektno ukazao i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je podsetio da je Levi 1994. godine u Kanu takođe gađan tortom, za šta je optužio Srbe, iako je Pantelić bio jedini Srbin u dvorani.

Mladi komunisti otkrivaju: Evo zašto smo gađali Levija tortom

Foto: Zorana Jevtić

"18. 5. 1994. na premijeri njegovog filma "BOSNA!" u Kanu bio je takođe gađan tortama. Sećam se da sam poslao novinarski izveštaj u kome sam izneo zapažanje ( iza koga i danas stojim) da je sam reditelj inscenirao to dešavanje. On je tada sa bine za incident optužio Srbe, a jedini Srbin u dvorani sam bio ja. Izdržao sam 15 minuta projekcije i zaključio o kakvom se tipu radi."

"Nisam promenio mišljenje. Da se sačekalo 7 dana, moglo je da bude za rubriku "Dogodilo se na današnji dan", istakao je Pantelić, sa čime se složila i voditeljka Sandra Perović koja je njegov post podelila i na svom privatnom Fejsbuk nalogu.

Foto: Printscreen/Facebook

Podsetimo, ozbiljniji incident na jučerašnjoj tribini u dvorani Kulturnog centra sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su zadržali jednog pripadnika SKOJ-a u nameri da fizički nasrne na francuskog filozofa.

(VIDEO) NAPADNUT BERNAR ANRI LEVI U BEOGRADU: Pogodili ga tortom i poručili UBICO MARŠ IZ BEOGRADA

Na bini iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za sve vreme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar Beograda. Publika je izvela mladiće iz sale, iz povike "Ko ste vi da prekidate kulturni događaj u sred Beograda".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posle incidenta, Levi se vratio u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i ironično poručio da se Srbija nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

"Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi", kazao je Levi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track