HVATA ZALET: Dačić pljuje Ljajića zbog kampanje za predsednika
Foto: Dado Đilas

Pozadina sukoba dvojice potpredsednika Vlade

HVATA ZALET: Dačić pljuje Ljajića zbog kampanje za predsednika

Politika -

Lider SPS već krenuo u predizbornu trku za predsednika Srbije, a fajt sa šefom SDPS povodom Miloševića koristi za skupljanje poena, ocenjuju analitičari

Žestok javni sukob i međusobno prepucavanje potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i Rasima Ljajića posledica je nadolazeće predizborne kampanje za predsednika Srbije, ocenjuju politički analitičari.

Prema njihovim rečima, i Dačić i Ljajić su već najavili predsedničku kandidaturu, a javne prozivke koje su razmenili povodom istorijske uloge Slobodana Miloševića samo su nagoveštaj onoga što će nam tek servirati u zvaničnom delu predsedničke trke.Mada su već osam godina zajedno u vlasti, lideri SPS i SDPS su na početku druge vlade Aleksandra Vučića razmenili žestoke reči povodom polemike o ulozi i nasleđu Slobodana Miloševića.Podsetimo, Dačić se u nedelju obrušio na Ljajića zbog prozivki da želi da rehabilituje Miloševića. Napad lidera SPS sveo se na upozorenje da će obnoviti zahtev za smenu Ljajića jer je u čitulji Aliji Izetbegoviću napisao „dragi predsedniče“.Uvrede- Moj predsednik je barem bio Milošević - poručio je Dačić.Lider SDPS mu je odmah uzvratio, rekavši da se ne stidi što je bio deo DOS, koji je smenio Miloševića.- Od moje politike niko nije stradao niti zaplakao. Hajde da vidimo šta su posledice moje, a šta njegove politike - odgovorio mu je Ljajić.Politički analitičar Vladimir Goati ocenjuje da je približavanje predsedničkih izbora drastično promenilo način komunikacije pojedinih ministara i da je ovaj sasvim novi sukob dvojice potpredsednika Vlade ogolio činjenicu da su Dačić i Ljajić slučajni saborci.- Sukob je svakako ozbiljan i nije slučajno što su glavni akteri ujedno i potencijalni kandidati za predsednika. Predsednički izbori su na vidiku i Dačić i Ljajić šalju diskretnu informaciju svojim glasačima o tome ko su i šta su, jer je reč o ljudima koji predvode svoje partije. Ako je prethodna vlada bila uzor homogenosti jer je govorila isključivo kroz usta premijera, onda ova već na početku pokazuje da to neće biti. Na temi prošlosti se otkriva koliko su Dačić i Ljajić već godinama zapravo slučajni politički partneri i saborci - objašnjava Goati.Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića fajt Dačića i Ljajića je s pravom u centru pažnje, iako on smatra da je reč o usputnoj političkoj čarki za koju premijer verovatno nema ni najmanje razumevanja.Pere se- Nisu sigurno od Vučića dobili pohvale za ovu raspravu koja se može podvesti pod predsedničku kampanju. Ministri su skrenuli sa svog pravog fokusa zbog kojeg su i izabrani u Vladu. Iako kampanja počinje kad se raspišu izbori, nije slučajno što su u ovom klinču dvojica verovatnih kandidata za predsednika. Simbolički je interesantna tema zbog koje su se sukobili Dačić i Ljajić i to pokazuje da u srpskoj politici sve može biti okidač za čarku. Međutim, ne verujem da ijedan od njih može da profitira od ove teme - zaključuje Stanković.Ljajić nije hteo da komentariše moguće razloge za sukob s Dačićem.Lidr SPS tvrdi da je rano za kampanju.- Uopšte ne razmišljam o predsedničkim izborima, već o tome kako da svoj posao u Vladi obavim u najboljem interesu Srbije. O predsedničkim izborima ćemo se konsultovati s koalicionim partnerima iz SNS - rekao je Dačić za Kurir.

Navala na Andrićev venacJEDNA VLADA, TRI KANDIDATAU Vladi Srbije trenutno sedi jedan zvanični kandidat za predsednika, jedan sigurni kandidat i jedan potencijalni. Ljajić je sve iznenadio kad je neposredno posle vanrednih parlamentarnih izbora najavio svoju kandidaturu. Lider SPS je već trčao predsedničke trke i očekuje se da će i ovu, a Zorana Mihajlović je javno otkrila da joj je ambicija da političku karijeru zaokruži na funkciji predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track