INATE SE: Milanović, Bakir i Tači nedorasli ideji Vučića

I Izetbegović odbio inicijativu iz Srbije

INATE SE: Milanović, Bakir i Tači nedorasli ideji Vučića

Politika -
Lideri Hrvata i Bošnjaka još ne žele da priznaju da su zločine činili pripadnici njihovih naroda, ali će do pomirenja doći makar i za dve-tri godine, smatraju analitičari iz regiona

BEOGRAD - Nakon što je premijer Hrvatske Zoran Milanović odbio inicijativu predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića za zajednički dan sećanja na žrtve ratova u SFRJ, isto je uradio i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.Stručna javnost i analitičari u Srbiji i regionu kažu da ovo pokazuje da politička elita u susednim zemljama neće da prizna da su zločine činile sve strane. Oni kažu i da će do pomirenja, ipak, doći kad-tad, ali i da je premijer Vučić ispred svog vremena, te da su ostali političari još tome nedorasli.Izetbegović je odbijanje Vučićeve inicijative pravdao time da je „preuranjena“.- Ona može dobiti zamah samo ako podrazumeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, kao i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima - rekao je on.Ne priznaju svoje zločineS druge strane, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je inicijativa iskrena i realna, ali da će „morati da sačeka neke nove lidere koji istinski razumeju da u ratu nije bilo nevinih“.- Kad bi istinski verovali da je zločin učinjen na svim stranama, oni bi tu inicijativu prihvatili. Ali njihova polazna pretpostavka je da postoji jedna strana koja je kriva, to jest srpska strana, i da ta strana nema pravo ništa drugima da govori. To je potpuno bolesno, pogrešno i dok bude tako, neće biti pomirenja u regionu - poručio je Ivanić.Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je Srbija, za razliku od ostalih, pokazala spremnost za liderstvo u regionu kada je reč o prevazilaženju ratne prošlosti i stvaranju novih političkih modela komunikacije.- Osim Kosova, sva otvorena pitanja u vezi s granicama su završena, tako da ne postoji prepreka da se jednom takvom inicijativom prevaziđu duboke podele - ističe on.Fatmir Šeholi, analitičar s Kosova, kaže da je premijer Vučić, pre izlaska u javnost s idejom o pomirenju, trebalo interno da se dogovori sa ostalim premijerima.Beže od odgovornosti- Ni Srbi, ni Hrvati, ni Albanci, ni svi drugi koji su vodili ratove ne bi smeli da beže od odgovornosti. Ova inicijativa je prilika da se sve žrtve ujedine - zaključio je Šeholi.Zvezdana Kovač, izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, ocenila je da je dobra svaka ideja koja vodi stabilnosti u regionu.- Gotovo svi su svesni da je proces pomirenja neophodan, a ne mogu još istinski da pruže ruku pomirenja - rekla je ona.Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da region još nije zreo za Vučićevu inicijativu.

Lajčak i KirbiPOMIRENJE JE VELIKA STVARZa razliku od vlasti u Hrvatskoj i BiH, Miroslav Lajčak, slovački ministar spoljnih poslova, Vučićevu inicijativu ocenio je kao pozitivan korak ka pomirenju:- Pomirenje je velika stvar, i to znači da smo spremni da gledamo u budućnost i da idemo dalje zajedno.Ambasador SAD Majkl Kirbi kaže da inicijativu prepušta Vučiću, ali da je za to „da se u regionu razgovara i da živimo jedni s drugima“.

Advokat Gotovine šokirao HrvateODATI POČAST SRBIMAAdvokat Luka Mišetić, pravni zastupnik Ante Gotovine, izazvao je polemike u Hrvatskoj predlogom da Hrvatska 28. septembra oda počast stradalim Srbima.- Treba nam da hrvatski vrh prizna bol koju Srbi osećaju zbog zločina počinjenih nakon operacije „Oluja“. Možda bi 28. septembar, godišnjica ubistva u Varivodama, bio primeren dan za to - poručio je Mišetić.

GLAS NARODAGoran Terzić (35), ugostiteljPodržavam Vučićev predlog, međutim, džaba mu trud kad je očigledno da vlast u regionu nije spremna da se suoči sa zločinima koje su oni počinili.Zoran Miholjčić (44), fizioterapeutPodržavam inicijativu. Bolje je da se pomirimo, tu smo gde jesmo. Vlast u regionu mora da shvati da ćemo na kraju morati da sednemo za sto, razgovaramo i nađemo neki kompromis.Ivana Jurmović (30), bebisiterkaMislim da odbijanje inicijative da se narodi pomire nije stav naroda, već političara. Imam dosta prijatelja i među Bosancima i Hrvatima i ne primećujem nikakvu netrpeljivost među nama.Ljubana Mihajlović (22), kozmetičarkaSvakako je vreme za pomirenje i da se konačno zakopaju ratne sekire. Dobro je što je vlast u Srbiji to shvatila, a zašto oni u regionu ne misle tako, stvarno mi nije jasno.Damir Oravec (40), ITTo je dobra ideja, ali to znači da svi moraju da priznaju da je bilo zločina, a nekima je to očigledno teže nego drugima. Ne bi bilo u redu da samo mi ti priznamo, a drugi da se prave nevini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track