INCIDENT NA BIRALIŠTIMA: Glas Malog nevažeći?
Foto: FoNet

Glasanje obeležila lažiranja, tuče, podmićivanje...

INCIDENT NA BIRALIŠTIMA: Glas Malog nevažeći?

Politika -

Gradonačelnik Beograda ubacio glasački listić u nezapečaćenu kutiju, u kojoj nije bilo kontrolnog listića, on tvrdi da nije znao da je procedura prekršena. Na više biračkih mesta zabeleženo da su pojedini građani dolazili sa već popunjenim glasačkim listićima.

BEOGRAD - Incidenti, tuče, optužbe za lažiranje i kupovinu glasova i razne druge nepravilnosti obeležili su i ove izbore. Akter jedne neregularnosti bio je čak i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je ubacio glasački listić u nezapečaćenu kutiju, u kojoj nije bilo kontrolnog listića.Mali je glasao već u sedam ujutro na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi na Zvezdari, ali se na fotografijama vidi da kutija u koju ubacuje svoje listiće nema kontrolni listić i da nije zapečaćena voskom, što nije po pravilima izbornog procesa.On je za Kurir rekao da „nije video fotografije“ i da mu nije poznato da je prilikom njegovog glasanja povređena izborna procedura.Pitajte birački odbor

- Ne znam o čemu se radi. Što se tiče procedure, to morate da pitate članove biračkog odbora, koji su zaduženi za sprovođenje izbora na tom biračkom mestu. Kao i svaki put, ispunio sam svoju građansku dužnost, uredno pokazao dokumenta, potpisao se i glasao kao i svaki drugi građanin, sve po instrukcijama članova biračkog odbora - rekao je Mali.

Veliki broj incidenata zabeležen je u Vranju, gde je i prekinuto glasanje na jednom izbornom mestu nakon što je utvrđeno da je birač došao s popunjenim glasačkim listićima, koje je pokušao da ubaci u kutije. Istovremeno je prazne listiće koje je dobio od komisije stavio u džep u nameri da ih iznese van biračkog mesta. Njemu su listići oduzeti, a njegova supruga svoje listiće nije dala. Neposredno pre ovog birača bio je još jedan kome su primećeni birački listići u džepu, ali on nije uspeo da ih ubaci u kutiju. MUP je napravio uviđaj na ovom biračkom mestu.

Situacija u Vranju

Izborni štab SPS u Vranju saopštio je juče da je i na drugim biralištima u tom gradu bilo nepravilnosti, i to na čak devet biračkih mesta.Prema tvrdnjama socijalista, na biračkom mestu Trebešinje organizovano su se dovozili radnici „Jumka“, a osoba koja ih je dovozila insistirala je da glasaju javno. Takođe, na biračko mesto u Vranjskoj banji birači su se organizovano dovozili vozilom EPS. U selu Donji Vrtogoš predsednica biračkog mesta stajala je iza paravana i kontrolisala ko za koga glasa.Iz vranjskog SPS saopštili su i da su okupljeni ispred jednog biračkog mesta zastrašivali birače i nisu im dali da glasaju, te da su aktivisti JS organizovano dovozili glasače na biračka mesta i posle glasanja ih odvozili u kancelariju u Gornjoj čaršiji, gde podižu novac.Varnice su sevale i u selu Ribnik kod Jagodine, gde je jedan birač razbio dve glasačke kutije, posle čega je priveden i određen mu je pritvor.Organizacija CRTA, koja je pratila izbore, saopštila je da su na dva odsto biračkih mesta primećene ozbiljne neregularnosti, a da ih je najviše u Vojvodini i istočnoj Srbiji.U Pančevu je ispred birališta primećena osoba koja je imala spisak birača i evidentirala koji su izašli na glasanje. Policija je tu osobu udaljila od birališta, ali je ona izvan kruga od 50 metara nastavila da evidentira birače, navela je ta organizacija.

Obeležen kažiprst

Nepravilnosti su primećene i na drugim biračkim mestima, gde su na glasanje izašli birači koji su već imali obeležen kažiprst, negde se dešavalo da su građani dobijali po dva glasačka listića. Primećeno je i da birači fotografišu glasačke listiće, zatim glasanje bez utvrđivanja identiteta, kao i pokušaj glasanja pomoću ukradenog i falsifikovanog glasačkog listića.Istovremeno, pokrajinski odbor DS saopštio je da je bilo brojnih neregularnosti u Vojvodini, pa i tuča. Prema tvrdnjama vojvođanskih demokrata, na biračkim mestima zabeležena su teška kršenja izbornih prava građana, podela paketa, zastrašivanje, masovna kupovina glasova, ucene socijalno ugroženih, zbog čega će, prema njihovim procenama, biti zloupotrebljeno oko 100.000 glasova. Takođe, pojedini vojvođanski mediji objavili su da su aktivisti SNS u Novom Sadu s biračkim spiskovima i zaokruženim biračkim listićima kupovali glasove za 2.000 dinara. U mesnoj zajednici Mošorin u opštini Titel na biračkom mestu je došlo do tuče jer su pojedinci fotografisali glasačke listiće, dok su u Žablju na jednom biračkom mestu glasači dopisivani u birački spisak, naveo je DS.Nova stranka saopštila je da su na biračkom mestu broj 19 u Pećincima pojedini birači donosili popunjen glasački listić, a sa biračkog mesta odnosili prazan do automobila registarskih oznaka RU 040 YN marke „jugo“, bele boje.U tom automobilu su sve vreme sedele tri osobe sa spiskovima birača kojima daju popunjene glasačke listiće.Kad im vrate nepopunjen listić, birači dobijaju vaučer u vrednosti od 5.000 dinara, koji mogu da iskoriste u prodavnicama „Luka komerc“, čiji je vlasnik Milorad Pantić Liki, poverenik SNS za opštinu Pećinci, saopštili su iz Nove stranke i dodali da se isto dešava i na ostalih 29 biračkih mesta, pozivajući se na izjavu Jelene Grujić iz Pećinaca.

Planiranje haosaS druge strane, iz SNS su saopštili da pojedine partije, u čemu ih predvodi DS, „plasiranjem neistina“ pokušavaju da naprave haos u zemlji, baš kao što su naprednjaci upozoravali.- Nećemo dozvoliti da oni koji su očigledno izgubili poverenje građana i kojima je ostalo samo da se koriste brutalnim pritiscima i lažima spreče građane da se izbore za modernu demokratsku i ekonomski razvijenu Srbiju - stoji u saopštenju SNS.

GrdelicaNA GLASANJE, PA PO PARENosilac liste „Svi za našu opštinu“ u Grdelici Srđan Jović rekao je da Romi iz tog mesta, pre nego što odu na biračko mesto, najpre svraćaju u romsku kancelariju, a posle izlaska s biračkog mesta „idu u kancelariju SNS, gde im se plati“. Jović je kazao da je izborni štab to prijavio policiji.- Kad je policija izašla na lice mesta, ljudi iz romske kancelarije i kancelarije SNS su se razbežali - rekao je Jović.

ProkupljePOLICAJAC UDARIO GRAĐANINA?!Živorad Saitović iz Prokuplja tvrdi da ga je policijski inspektor D. Ž. iz tog grada šutnuo u stomak, optužujući ga da je uzeo novac od SPS kako bi građane terao da glasaju za socijaliste. U policiji, međutim, nisu želeli da komentarišu naša saznanja.Saitović tvrdi da je s prijateljem pomagao nemoćnim licima da izađu iz kuće i odu na glasanje u romskom naselju Mala Guba kada ga je D. Ž. sa još trojicom mlađih muškaraca napao.- Počeo je da me psuje i okupljenima govori kako sam uzeo novac od SPS da ih teram da glasaju. Onda me je šutnuo nogom u stomak. Rekao sam mu da ću da ga prijavim policiji. Izvinio mi se, ali sam ipak otišao da prijavim bahatost inspektora - kaže Saitović.

Čudan slučajSMS PORUKE ZA GLASANJE STIZALE S BROJA „ER SRBIJE“Nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“ saopštila je juče da ima saznanja da je određeni broj građana na mobilne telefone dobio SMS poruku kojom se pozivaju da glasaju za jednu političku partiju na izborima.- Broj pošiljaoca te poruke poklapa se s brojem telefonskog servisa u Velikoj Britaniji s kojeg i „Er Srbija“ šalje obaveštenja svojim putnicima o promenama u redu letenja. Ograđujemo se od sadržaja ove poruke i sarađujemo sa MUP Srbije na utvrđivanju činjenica o ovom slučaju - da li je i na koji način došlo do eventualnih zloupotreba - saopštila je „Er Srbija“.

Hit iz Vranja„APS ĆE ZAGLAVIMO“Internetom se juče proširio audio-snimak na kojem se čuje kako se navodno kupuju glasovi u Vranju. Prenosimo originalni transkript razgovora.- Dobro, bre, komšike, zašto sad ovo, kakva je ovo organizacija? Prvo je bilo 30 evra se pričalo, pa tri iljade, pa juče 2.000, pa sad 1.500 dinara.- Ja se tu ništa ne pitam.- Pa ti si vozač samo?- Pa ko je odgovarajući? Ja treba da patim, za čet‘ri godine da nas jašu za iljadu i petsto dinara.- Ne se sekiraj.- Kako ne se sekiraj?- Ovako, znači, uzimate ovi listići. To staviš u džep. Doneseš mi prazni listići, i plavi i beli. A ti što dobiješ stavi u džep, to sakrij. Kapiraš li?- Pa to aps će zaglavimo.- Ne se sekiraj, bre, ništa, sve funkcioniše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track