INTERVJU DRAGANA MARKOVIĆA PALME ZA KURIR I Vučić i mi smo izgubili izbore
Foto: Nemanja Pančić

Lider Jedinstvene Srbije

INTERVJU DRAGANA MARKOVIĆA PALME ZA KURIR I Vučić i mi smo izgubili izbore

Politika -

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma u vaskršnjem intervjuu za Kurir priznaje da redovno gubi kad se tuca jajima, iako izgledom to ne pokazuje. Kaže da praznike tradicionalno slavi sa svih 12 članova svoje porodice, jer i dan-danas svi žive pod istim krovom.

O budućoj saradnji sa SNS kaže da je lopta u dvorištu naprednjaka i Aleksandra Vučića i da odluka o budućem partnerstvu zavisi isključivo od njih. Ali, ako koalicija SPS-JS bude u opoziciji, tvrdi da će imati konstruktivan odnos prema vladi.

Ove godine imamo dva praznika istog dana. Šta vi slavite, Vaskrs ili Prvi maj?

- Slavim Vaskrs porodično, sa 12 članova familije - tu su petoro unučadi, dva sina, dve snaje, supruga, majka i ja. Svi živimo pod istim krovom i svi jedemo za istim stolom. Zato je i moj politički slogan „Domaćinski“. Vaskrs je kao praznik kod nas svetinja i tradicionalno pre ručka imamo kucanje jajima. Uvek izgubim, jer namerno biram najveće jaje. Volim da pustim unuke da me pobede.Iako su praznici, ujudrma oko izbora još se nije stišala. Vama su tako smestili „bugarski voz“ u Vranju. Ispalo je da je vaša članica upetljana u ceo slučaj, a rekli ste da znate koja stranka vam je namestila.

- Sve je to nameštaljka. To nije nalog ni gradskog odbora niti centrale. Sačekaćemo da završe istragu i da se čuje istina. Znam koja stranka nam je namestila. Ne mogu još da kažem koja. Otkriću vam da je vladajuća na republičkom nivou, a nije SNS.U kampanji ste najavili 70 odsto u Jagodini, a osvojili ste „samo“ 54 odsto. Jeste li zadovoljni rezultatom?

- Pa, zadovoljan sam. Drugoplasirana stranka je SNS sa 26 odsto i to je volja naroda. Narod je glasao za dela koja ne mogu da se sakriju.

Koliko je dobro i za vas kao stranku i za građane to što će vas u Jagodini nadzirati parlament u kojem sede još samo odbornici SNS?

- Nije dobro, priznajem. Žao mi što je tako ispalo.Voleo bih da su još dve ili tri stranke ušle u Skupštinu Jagodine.I Dačić je najavio najmanje pola miliona glasova, ali podbacili ste za oko 100.000. Ko je ljut u koaliciji?

- To je volja naroda. Znam sigurno da razlog nije odlazak PUPS iz koalicije, jer mi bez njih ništa nismo izgubili, niti su partije u koje je PUPS otišao nešto dobile. Gledam na to kao sportski radnik. Kad od nekog izgubim, pružim ruku i treniram da ga pobedim. Što kaže naš narod, kad se najviše raduješ i kad misliš da ti je najbolje, ti stavi kamenčić u cipelu da te žulja.Je li to i poruka naprednjacima, koji su apsolutni pobednici parlamentarnih izbora?

- Ne, nije njima. Pa ja sam pobedio u Jagodini i to sebi kažem. Što bih poručivao naprednjacima kad su oni zapravo na gubitku, imaju manje poslanika nego pre, tako da smo izgubili i mi i oni. Pokazalo se da nam nisu trebali vanredni izbori.

Znači da je Vučić doneo pogrešnu odluku?

- Da, ali to je bilo njihovo opredeljenje, i to je to.Da li socijalisti Branko Ružić i Novica Tončev zaista drmaju predsedničku fotelju Dačiću, kako se već spekuliše?

- Ne znam samo otkud se sad toliko priča da je Tončev kriv, a upravo ga čovek iz SNS postavio da bude predsednik Fudbalskog saveta istočne Srbije. I sad nas napadaju zbog Tončeva, a ovamo ga izabrali. To znači da su napadi bili samo u izbornoj kampanji.Ali i Tončev i Ružić pominju se kao ljudi koji odvlače SPS od Vučića i žele smenu Dačića. Među socijalistima ima i onih koji nisu zadovoljni što je SPS bio u koaliciji sa SNS.

- SPS ima svoje organe i neka to odlučuju na tim organima. Siguran sam da mi ništa nećemo da radimo sami, bez SPS. Naša koalicija je čvrsta. I ne znam zašto bi rušili Dačića. Neka ti koji se bune pogledaju rezultate koje je koalicija dobila u njihovoj sredini. Kazaću to i Ružiću kad ga budem video.Ružić je izjavio da bi on voleo da bude u opoziciji. Šta vi kažete?

- Ne interesuje mene mišljenje Baneta Ružića. Može on da priča svašta, to je njegova partija. Mene samo interesuje moja partija, koja je u koaliciji sa SPS. JS neće izdati SPS. Tu priču s Banetom i još nekima iz SPS treba oni da rešavaju unutar svoje partije.

Dobro, ali valjda je to i vaša koalicija?

- Moja partija je u koaliciji sa SPS. A šta priča Bane i drugi stranački funkcioneri SPS, neka oni reše na svojim stranačkim organima. Jedinstvena Srbija će doneti odluku koju bude predložio predsednik SPS Ivica Dačić.Da li će Dačić poslušati svog funkcionera Novicu Tončeva da eventualna saradnja sa SNS treba da bude drugačija nego prethodne dve godine. Šta vi kažete?

- Dačić je bio veoma korektan u saradnji s Vučićem. Sve što je izjavio i radio bilo je uz saglasnost koalicionih partnera. Prema tome, Dačić ništa sam nije uradio u ime države, nije doneo nijednu odluku koja je u suprotnosti s državnim interesima. Mi SNS ne trebamo, podršku mogu da daju Mađari, imaju četiri poslanika.Niste im trebali ni prošli put pa vas je zvao.

- Prvo nek nas pozovu, a i mi smo uvek spremni da pomognemo. Podržaćemo dobre stvari, one koje nisu dobre - nećemo.Recite otvoreno, da li biste vi lično želeli da uđete u vlast?

- Posle izbora nema šta bismo voleli, a šta ne, nego šta je realnost. A realnost je da njima mi u ovom trenutku ne trebamo.Znači, realno je da budete u opoziciji?

- Lično, nemam ništa protiv da smo u vlasti. I ako budemo opozicija, pa šta? Ipak, mislim da mnogo toga možemo da pomognemo državi i da imamo rezultate u raznim oblastima i delatnostima. Ali, ponavljam, ne nudimo se. Nećemo da im smetamo za dobre zakone i stvari koje budu predlagali i ako budemo opozicija.Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da je Dačić bolji partner Vučiću, jer može da istrpi što drugi ne mogu...

- Nije tačno da Dačić njega (Vučića) mora da trpi. Oni su bili partneri u vladi, zajedno donosili odluke. Dačić nikad ništa nije radio na svoju ruku, niti ga je ikad iko pritiskao.Svi se pitaju da li je konačno došlo na red da Dragan Marković Palma postane ministar u srpskoj vladi...

- Nisam o tome uopšte razmišljao, niti sam im potreban da im budem ministar. Čestitam im na uspehu, bez obzira na to što su dobili manji broj poslanika. I da vidimo kako svako od nas može da pomogne Srbiji da građani žive bolje.Jeste li oprostili potpredsedniku SNS Bratislavu Gašiću one kritike zbog broja fontana u Jagodini?

- Bata je moj drug, neću da se prepucavam s njim. Želim mu puno uspeha u daljem radu.

Italijani su mašinu krstili sa „palma“Kako zamišljate svoj politički život u naredne četiri godine? Da budete prvi čovek Jagodine, poslanik?

- Kao i do sada. Da u Jagodinu dovedem još nekog stranog investitora, da do kraja ove godine popunim jagodinsku industrijsku zonu. I sada kad dođe neki novi investitor, ja dam brojeve telefona ovih što su već napravili fabrike, da iz prve ruke kažu da li su zadovoljni ili nisu. I jedna italijanska fabrika dala je ime „palma“ jednoj velikoj mašini. Dali su to ime u znak pažnje za sve što su dobili kao logistiku od mene i od Grada Jagodine.

Praznični trobroj Kurira u novom ruhu, a verni čitaoci dobiće i specijalni poklon kojim obeležavamo Vaskrs - pravoslavni krst, koji smo osveštali u Hramu Svetog Save.

PRAZNIČNI TROBROJ: Kurir u novom ruhu na 64 strane sa mnogo iznenađenja!

POKLON KURIRA U PRAZNIČNOM TROBROJU: Osveštani krstić za svakog čitaoca

(VIDEO) SREĆAN VASKRS, SRBIJO: Ovako je Kurir osveštao poklon krstiće u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track