INTERVJU NEDELJE DRAGAN ŠUTANOVAC: Ne smeta mi što je DS u senci Saše Jankovića!
Foto: Dragana Udovičić

Predsednik demokrata za Kurir

INTERVJU NEDELJE DRAGAN ŠUTANOVAC: Ne smeta mi što je DS u senci Saše Jankovića!

Politika -

U spotu nema nikoga iz stranaka. Ali ako tako govorite, onda bi uz Vuka Jeremića trebalo da se pojave i Ilić i Tadić, Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović...

Dragan Šutanovac, lider DS, u intervjuu za Kurir kaže da nije u sukobu sa Sašom Jankovićem i da mu upravo demokrate rade kampanju na terenu. Otkriva da je u kontaktu sa Tadićem, ali da ne pričaju o politici i da mu nije jasno zašto je podržao Jeremića. Vučiću poručuje da bi trebalo da ode na odmor i da bi to za građane bilo najbolje.Na koji način DS pomaže Jankoviću u kampanji?- Janković je kandidat građana, a ne DS... Stali smo iza njega i radimo u koordinaciji s njegovim izbornim štabom. Naši aktivisti su prisutni na terenu i najveći deo aktivnosti koji se tiče terena rade aktivisti DS.Stiče se utisak da Janković pravi distancu od vas, a da vi preko njega perete biografiju.- Ne. Podržali smo ga jer je on čovek koji personifikuje onu politiku za koju se zalaže DS i to je u svojim nastupima i dokazao. Učestvujemo u onoj meri u kojoj mislimo da ćemo na najbolji način promovisati Jankovića i doprineti njegovoj pobedi. A što se tiče biografije, DS koji predvodim nema problem da kaže da smo grešili, ali da smo bili zlatni za ove što su sad na vlasti.

Zašto vas nema u njegovom predizbornom spotu? Provukao i svog psa, ali ne i vas iz DS.- U spotu nema nikoga iz stranaka. Ali ako tako govorite, onda bi uz Vuka Jeremića trebalo da se pojave i Ilić i Tadić, Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović... I niko se od njih ne pojavljuje i ne vidim da iko tome daje na značaju. Očigledno je da nekome smeta što DS iskreno i bez lične političke ambicije podržava Jankovića. Čak i ukoliko je utisak da smo u senci, to mi ne smeta. Važan je cilj, da Janković bude predsednik.Da li ste bili iznenađeni što je Tadić podržao Jeremića?- Koliko sam čuo, na predsedništvu SDS, kada se odlučivalo koga će podržati, vodila se ozbiljna debata. Iskreno sam bio iznenađen razlogom koji se sveo na veće ili manje šanse, prema njihovoj proceni, očekivao sam vrednosnu odluku. Mada, može se reći da su oni koji su napustili DS, a bili su krucijalno važni u vođenju države do 2012, podržali Jeremića, a da smo mi s druge strane. Interesantno je da DS, upravo zbog loših odluka tih ljudi, i danas nosi teret na leđima, a da pritom njih niko ne stavlja u položaj odgovornih.Tadić je za Jeremića pričao da mu je najveća greška.- Siguran sam da Tadić najbolje zna zašto je to godinama pričao, a sad suprotno uradio, a obrazloženje koje je izneo - da Vuk ima najveće šanse - topi se iz dana u dan i biće negacija tog obrazloženja, jer u drugom krugu očekujemo Vučića i Jankovića.Kad smo kod Vučića, da li je „pošteno“ što su svi kandidati opozicije protiv njega jednog?- Da, njega jednog, cele Vlade, svih koalicionih partnera i nekih nekoalicionih partnera. Vučić se možda oseća usamljeno, ali ne pamtim da je ikad iko toliko državne energije usmerio na svoju pobedu. Pa pogledajte samo ove konvoje autobusa koji se voze po Srbiji sa nesrećnim ljudima koji ne znaju gde će da ih istovare. I onda kažete da je Vučić sam. Vučić će nakon izbora biti usamljen, a sad ima ceo državni aparat.

Dobro, ali i DS, kada je bio na vrhuncu vlasti i kada ste držali mitinge, isto je bilo autobusa...- Jedno je dovoditi ljude iz cele Srbije na veliku konvenciju u Beogradu, ipak su izbori za predsednika republike, ali voditi Vranjance u Suboticu, a Subotičane u Kruševac...Da li ste iznenađeni dokle je došao fenomen Belog?- Nisam iznenađen i nismo mi jedina zemlja u kojoj se tako nešto dešava. Mislim da će se pokazati, kao i što je bilo i u Mladenovcu, da izlaznost neće biti ništa veća s njim.Kako biste ocenili Jeremićevu kampanju?- Ja takvu kampanju, kao menadžer kampanje, a ni kao kandidat, ne bih nikad vodio. To mi izgleda isuviše plastično. Pažljivo gledam snimke energičnih govora i pomalo sam iznenađen, ali dobro, nije moje da savetujem protivkandidate.Da li se čujete s Tadićem? Da li ste ga pitali zašto je podržao Jeremića?- Bili smo na ručku pre nekoliko dana. Ali to ga ne pitam.Da li ste razgovarali s Jankovićem na temu osnivanja stranke?- Mislim da je u Srbiji isuviše stranaka i takav pokušaj ne bi bio svrsishodan. Siguran sam da od tolikog broja stranaka svako može da nađe neku koja mu je bliska.

To onda znači da vi očekujete da Janković uđe u DS?- Ne, ne očekujem da Janković uđe u DS. Očekujem da ostane to što jeste i da vodi državu kao nestranačka ličnost. Nakon pobede Jankovića očekujem raspisivanje parlamentarnih izbora i pobedu one grupacije koja danas s Jankovićem učestvuje u kampanji. Verujem da možemo da ostvarimo sinergiju. Dotad ima mnogo vremena i trenutno nam to nije tema.Je l‘ možete da pohvalite nešto što Vučić radi?- Mogu da pohvalim, ali istovremeno i da zamerim. On mnogo radi, i to je pohvalno, ali mislim da bi za državu i građane bilo bolje da ode na neki odmor. A i za njega isto.

O krađi sloganaPORUKA JE DOBRA, PA ŠTA AKO JE SLIČNA OBAMINOJJankoviću je ovo prva kampanja, a već su ga optužili za krađu Obaminog slogana - Ljudi koje čekamo smo mi?- Na isti način kao što gledam na to da je Hilari Klinton „ukrala“ moj slogan iz 2013 - Zajedno smo jači, koji je promovisala prošle godine na izborima u Americi. Meni je važno da je slogan dobar, ne koristi se u istoj državi i ne vidim zašto bi to bio problem. Uostalom, Vučić je „ukrao“ ceo spot, pa ne vidim da ga neko pita. Evo, vama sam dao intervju u kome sam nazvao Vučića „zmajem od papira“, a jedan kandidat to koristi na svojim tribinama i niko ga ne pita zašto citirate Šutanovca kad vas on ne podržava. I ranije su se slogani ponavljali i niko nije bio optužen za krađu.

Razgovarala Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track