ISTRAŽIVANJE: Janković pao ispod Belog i Vuka
Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić, Filip Plavčić, Kurir

Surove brojke u finišu predsedničke kampanje

ISTRAŽIVANJE: Janković pao ispod Belog i Vuka

Politika -

Lider SNS mogao bi da pobedi još u prvom krugu jer ga trenutno podržava čak 56,2 odsto birača, kažu u Demostatu.

Predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić pobedio bi u prvom krugu i osvojio 56,2 odsto glasova da su izbori održani prethodne sedmice, dok bi drugoplasirani bio Ljubiša Preletačević Beli sa 9,5 odsto, pokazuje analiza Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.Vuk Jeremić bi dobio 9,3 odsto, Saša Janković 8,9 i Vojislav Šešelj 8,8, dok bi ostali kandidati zajedno osvojili 7,3 odsto glasova izašlih birača. Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović kaže da je ipak upitno ko će biti drugi pošto su male razlike između četiri kandidata.- Podrška Jankoviću i Jeremiću počela je da opada s pojavom drugih kandidata, naročito Belog. Za njega su mladi između 18 i 30 godina koji nisu nameravali da glasaju i imaju posebno gađenje prema političarima. Za Jeremića su oni između 30 i 40 godina, birači iz Šumadije i zapadne Srbije, za Jankovića Beograđani između 40 i 50 godina - kaže on i dodaje da Vučića podržavaju birači od 50 godina i čak 79 odsto onih od 65 godina i više.Programski koordinator Demostata Zoran Panović kaže da postoje dve psihološke barijere - Vučića da nema drugog kruga i opozicionih kandidata da budu iznad Preletačevića:- Biti iznad Belog je najveća suština trke, jer ko bude ispod, može da se seli iz politike.

Podrška za DSSKoštunica glasa za PopovićaBivši predsednik DSS Vojislav Koštunica od izlaska iz političke arene 2014. prvi put je spreman da glasa na izborima, a podržao je Aleksandra Popovića, prenosi Sputnjik. Navodi se da nekadašnji lider DSS u poslednjoj predizbornoj nedelji savetima i bogatim iskustvom pomaže u kampanji kandidatu te stranke za predsednika Srbije. Popović i Koštunica su, inače, višegodišnji bliski saradnici, a Popović je bio ministar u dve Koštuničine vlade.

Boško ObradovićVlast glumi silu napadom na ženePredsednički kandidat Dveri Boško Obradović interesovao se u opštini Pećinci za sudbinu Dragane Milićević, koja je dobila otkaz jer ga je podržala u kampanji. Kad su ušli u zgradu opštine, shvatili su da niko od čelnika opštine nije u zgradi, na svom radnom mestu, saopštila je informativna služba Dveri:- To je slika današnje vlasti u Srbiji, koja je jaka kad se obračunava sa jednom ženom, kad u mraku dodeljuje otkaze, ali je veoma slaba kad treba da se suoči sa opozicijom i kad treba oči u oči da nas pogleda i da čuje glas protesta ljudi koji se ne mire sa ovakvom nepravdom prema Dragani Milićević.

B. Bojić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Hemijske i upaljači su "pase", kandidati dele biračima lude stvari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track