IVICA DAČIĆ: Bošnjaci su pokazali pravo lice!
Foto: Marina Lopičić

HAOS: Nastavljeno prepucavanje Beograda i Sarajeva

IVICA DAČIĆ: Bošnjaci su pokazali pravo lice!

Politika -

Obustava istraga o napadu na Vučića i poruke bošnjačkih političara su neviđen međudržavni skandal, poručio šef diplomatije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je juče da izjava potpredsednika SDA Sadika Ahmetovića da je Aleksandar Vučić sam sebe napao u Srebrenici najbolje govori o bošnjačkim političarima u BiH. Istovremeno, ocenio je da je obustava istrage o tom napadu neviđen međudržavni skandal.Dačić je podsetio da je Vučić otišao u Srebrenicu na njihov poziv i da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti. Takođe, ukazao je da se nekoliko dana kasnije Bakir Izetbegović s Vučićem kao domaćinom prošetao mirno Beogradom i da Srbija nikad ne bi dopustila da se njemu i drugima koji dolaze iz sveta organizuju incidenti i napadi kao što se desilo u BiH.Gde su odgovorniDačić se takođe pita da li je moguće da godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića za to niko nije odgovarao i da se čak obustavlja istraga o tome.- Sve to je neviđeni međudržavni skandal i Srbija zato osnovano sumnja da je reč o režiranom i organizovanom napadu. Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost, kako neki misle, već velika prednost - naveo je Dačić.

Brutalno... Napad na Vučića u Srebrenici
Brutalno... Napad na Vučića u Srebrenici

Obustavljanje istrage protiv jednog od osumnjičenih za napad na Vučića Almira Merdića, ali i što posle godinu dana nema odgovornih osudio je i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.- Nema odgovornih ni po službenoj odgovornosti niti odgovornih unutar političkih struktura, a nema nikakve krivične odgovornosti. Bošnjačka logika je da u Srebrenici ko god napadne nekoga iz Srbije treba da bude zaštićen - kaže Ivanić.S druge strane, Sadik Ahmetović pozvao je Dačića da dostavi dokaze o tvrdnjama da su bošnjački političari u BiH organizovali napad na premijera Srbije u julu prošle godine u Potočarima.- Ukoliko Dačić ima bilo kakvu informaciju na osnovu koje to govori, trebalo je da je dostavi. Kad ministar spoljnih poslova kaže da su bošnjački političari to (napad na Vučića) organizovali, zar to nije skandalozno?! Ne mogu da prepoznam Dačića. Znam ga iz perioda kad je bio u vladi kad je predsednik Srbije bio Boris Tadić. Bio je drugačiji. On se prilagođava vođi - kaže Ahmetović za Kurir.Na tvrdnje ministra za rad ne želi posebno da se osvrće.Okončati istragu

- On (Vulin) lupa gluposti svakog dana. Zadužen je za gluposti u Srbiji - kaže Ahmetović.Ostaje pri tvrdnji da je Vučić „napao sam sebe u Srebrenici“ zbog izjava koje je davao uoči dolaska u Potočare, ali, dodaje, istraga mora da se okonča i da se zna ko ga je napao.- Sporno je kad neko iz državnog vrha kaže da su to organizovali bošnjački političari. I onda Vučić kaže svojim potpredsednicima i ministrima: „Dajte, vi zakuvajte, a ja ću biti mirotvorac.“ To je prozirno i to nije politika. Treba sesti i razgovarati - kaže Ahmatović.

Milorad DodikOVO JE DOKAZ BESMISLA BIHPrema rečima predsednika RS Milorada Dodika, ovaj slučaj samo dokazuje da je BiH zemlja koja nema smisla.Izjavu Ahmetovića da je Vučić sam sebe napao nije želeo da komentariše.- To je jedan trivijalan tip koji još nije uspeo da se izvuče iz onoga što je protiv njega procesuirano, a to je da je maloletne devojčice prisiljavao na svašta - rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track