IVICA DAČIĆ: Socijalisti su najgore tračare!
Foto: Marina Lopičić

Intervju nedelje, lider SPS i ministar spoljnih poslova

IVICA DAČIĆ: Socijalisti su najgore tračare!

Politika -

Na moje drugove sam se ljutio jer su se ponašali kao najgore tračare. I zato što ono što misle nisu govorili tamo gde je mesto za to. Ali odljutio sam se jer su se popravili

Lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da nije prorok Tarabić i da ne može da zna hoće li naslediti Aleksandra Vučića na mestu predsednika Vlade. Neozbiljno bi bilo da kaže da bi voleo da sedne u premijersku fotelju, ali je siguran da bi sa te pozicije odlično sarađivao sa Vučićem posle njegove pobede na predsedničkim izborima. U razgovoru za Kurir otkriva zašto se ljutio na socijaliste i zbog čega su njegove partijske kolege najgore tračare, ali i zašto Tomislav Nikolić nije ni za kakvo žaljenje.Jeste li uspeli da ubedite svoje glasače da zaokruže Vučića?- Građani Srbije su i prošle godine na parlamentarnim izborima rekli kome daju podršku. I to ogromnom većinom. Pa mi smo partner Vučiću i naprednjacima već pet godina. To je politika za koju se ne zalažemo od juče. Mi nismo suparnici, mi smo partneri. A videćete posle izbora da li sam uspeo ili ne. Verujte mi da mi je mnogo teže bilo da ubedim članstvo kada sam ušao u koaliciju sa Tadićem.Čime ste namirili najveće opozicionare u svojim redovima?- Nemam ja, bre, bilo koga da namirujem. To što je SPS partija u kojoj svako ima pravo da iznese svoj stav ne znači da su opozicionari. SPS nije jednoumlje. Na moje drugove sam se ljutio jer su se ponašali kao najgore tračare. I zato što ono što misle nisu govorili tamo gde je mesto za to, na stranačkim organima. Ali odljutio sam se jer su se popravili.Jeste li izbacili Srđana Dragojevića iz članstva SPS kao što ste najavili?- Pa on je sam otišao. Izbrisan je iz evidencije članova.Šta mislite, da li je Dragojević naglo promenio mišljenje ili je samo iskreniji otkad se s vama politički razišao?- To ćete ipak morati da pitate njega.Kako vam se sviđa Jeremićeva kampanja?- A kako može da mi se sviđa? Da mi se sviđa, podržao bih njega, a ne Vučića. On i nema kampanju i program, on samo napada Vučića.Da je Milenko Jovanov vaš funkcioner, šta biste mu rekli posle onog saopštenja o Nataši Jeremić?- Uradio bih isto što i Vučić. Premijer je odmah osudio postupak, ali i s pravom ukazao da se niko ne buni kada napadaju članove njegove porodice. U jednom delu srpske javnosti na delu su stalno dvostruki aršini. To je licemerno.Da li vam je žao Tomislava Nikolića?- U politici ne postoji reč žaljenje. I zašto bi, uostalom, Nikolić bio za žaljenje? Mislim da je Nikolić shvatio koliko je za Srbiju u ovom trenutku važno da se nastavi politika napretka za koju se svi zajedno zalažemo.Kako ste razumeli njegovo obraćanje u Areni?- Njegov govor je bio iskren, rekao je ono što je mislio. I mislim da je to pošteno. Pružio je podršku Vučiću, s kojim je i napravio SNS.

Gde ga vidite za godinu dana?- To ipak nije pitanje za mene, već za Tomislava Nikolića.Da li biste seli u premijersku fotelju?- Već sam, ako se sećate, a to nije bilo tako davno, bio u premijerskoj fotelji. To ko će šta da bude u Vladi, o tome ćemo posle predsedničkih izbora i pobede Aleksandar Vučića. Šta vi sada hoćete, da vam kažem: „Voleo bih da sednem.“ Pa to je neozbiljno, a ja sam ipak ozbiljan i iskusan političar. Zadovoljan sam mestom ministra spoljnih poslova i tom poslu sam se posvetio.Da li zamišljate sebe u premijerskoj fotelji po drugi put?- Ne zamišljam. Nisam ja prorok ili Tarabić pa da znam šta će da bude.Kako mislite da će stvari funkcionisati na relaciji premijer-predsednik u slučaju da Vučić dobije predsedničke izbore, a vama dopadne vruća fotelja u Nemanjinoj?- Bila bi to odlična saradnja, u najboljem interesu Srbije i naših građana, kao i do sada. Ali odluka o tome je na Vučiću.Da li i vi držite knjige ovoliko dugo kao vaš kandidat?- Vučićev spot sa bibliotekarkom je metafora da se obećanja drže. A s druge strane je i zabavan. Skreće pažnju, a to je dobro.Vaš sin Luka prvi put ima priliku da glasa. Jeste li imali neki savet za njega?- Luka tek u julu stiče pravo glasa, ali ne treba Luki savet, zaokružio bi broj šest, on je bio sa mnom i suprugom u Areni, jer to znači da će on i njegova generacija imati bolju budućnost.

O BelomSIMPATIČAN JE MOMAKJeste li i vi podlegli fenomenu Preletačevića?- Simpatičan je momak, ali politika je ipak ozbiljan posao.Ko vam od političkih aktera najčešće diže šećer?- Pa ako mislite na opoziciju, oni i ne mogu da ne iznerviraju. Totalno su nebitni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 27.03.2014

Sandra Mališić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track