IZBORNI PREOKRET I KOŠKANJE U SALI RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za 0,01
Foto: Dado Đilas

Najnoviji podaci na osnovu rezultata sa 99,82 obrađenih biračkih mesta

IZBORNI PREOKRET I KOŠKANJE U SALI RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za 0,01

Politika -

BEOBGRAD - Koalicija Dveri-DSS se nalazi ispod cenzusa sa 4,99 odsto glasova prema poslednjim podacima koje je objavio RIK, na osnovu obrađenih 99,82 biračkih mesta.

Koalicija SDS-LDP-LSV ostala je iznad crte za ulazak u parlament sa 5,02, saopštila je kasno sinoć RIK.

Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, a pokret "Dosta je bilo" 6,03 odsto.

VIDEO KAKO VAS NIJE SRAMOTA Ovako je izgledao verbalni napad Dveri na RIK i ko je kome šta rekao

SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

Dejan Đurđević (Foto: Dado Đilas)
Dejan Đurđević (Foto: Dado Đilas)

U trenutku čitanja reultata lider Dveri Boško Obradović je sa galerije predsednika RIK-a Dejana Ðurđevića pitao da li ga je sramota i jel sme da pročita rezultate i da li sme "pred narod", na šta mu je Ðurđević odgovorio da ne vrši pritisak.

INCIDENT U SKUPŠTINI U GLUVO DOBA NOĆI: Dveri prvo verbalno napale, pa nasrnule na članicu RIK

Tanjug prenosi i da je došlo i do koškanja u sali, a Đurđević i Kovačević su napustili prostorije RIK. Đurđević je kasnije rekao da je u pitanju kulminacija pritisaka koje trpi RIK, kao i da je slučaj prijavljen policiji.

Ranije, tokom još jednog maratonskog dana u RIK i petočasovnog izjašnjavanja, donete s u odluke o 99 mesta sa "teškim greškama". RIK je odlučila da anulira rezultate sa 10 biračkih mesta, dok je u preostalim slučajevima verifikovala rezultate glasanja.

RIK: Ponavljanje izbora na 15 birališta u sredu 4. maja

Parlamentarni izbori biće ponovljeni na 15 biračkih mesta u Srbiji u sredu 4. maja, a na njima pravo glasa ima 19.631 građanin, odlučila je večeras Republička izborna komisija (RIK).

Izbori će biti ponovljeni na pet biračkih mesta u Nišu, po dva mesta u Beogradu, Vranju i Jagodini, kao i na po jednom u Užicu, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima i Kladovu, odlučeno je na sednici RIK.Na sednici je doneta odluka i da će na tim mestima biti osnovani novi birački odbori i da će glasački listić biti bele boje, a kontrolni ljubičaste.Prethodno se RIK izjasnila o rezultatima izbora na 99 spornih biračkih mesta i odlučila da će biti anulirani rezultati glasanja na 11 biračkih mesta, što neće uticati na konačni izborni rezultat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja